Dostupni linkovi

Trump brani odluku o ukidanju pomoći Pakistanu


Pakistanci u Pešavaru pale američku zastavu uz koju stoji slika Donalda Trumpa
Pakistanci u Pešavaru pale američku zastavu uz koju stoji slika Donalda Trumpa

Američki predsjednik Donald Trump optužio je Pakistan da nije uradio "baš ništa" za Sjedinjene Države, te je branio odluku svoje administracije da ukine stotine milijuna dolara vojne pomoći Islamabadu.

Samo ove godine Trump je umanjio vojnu pomoć Pakistanu za oko 800 milijuna dolara, naglašavajući da nisu ukinuta "sigurnosna utočišta" koje koriste afganistanski talibani i teroristička mreža Hahakani.

Trump je u ekskluzivnom intervjuu za Fox News još jednom optužio Pakistan da je pomogao u skrivanju osnivača Al-Qaeide Osame bin Ladena, koji je ubijen u akciji američkih sprecijalnih snaga 2011.

On je otkrio način vođenja operacije njegovog prethodnika Baracka Obame protiv najveće sigurnosne opasnosti po Sjedinjene Države.

"Bin Laden je živio u Pakistanu, u neposrednoj blizini jedne od najprestižnijih vojnih akademija, i svi su za to znali", rekao je Trump. "Mi dajemo Pakistanu 1,3 milijarde dolara godišnje, podupiremo ga, a Bin Laden je tamo živio. Okončao sam tu pomoć jer oni ništa ne rade za nas."

Pentagon je u septembru najavio da će poništiti 300 milijuna dolara vojne pomoći Pakistanu. Najava je uslijedila nakon što je američki Kongres opozvao 500 milijuna dolara isplate Islamabadu iz takozvanih fondova za pomoć koaliciji (CSF).

Trumpova administracija je obećala da će zamrznuti i druge oblike sigurnosne pomoći, čime bi se ukupni sigurnosni fondovi mogli zadržati na najmanje 1,3 milijarde dolara.

Predsjednik Sjedinjenih Država je početkom 2018. godine napisao na Twitteru kako su "Sjedinjene Države glupo dale Pakistanu više od 33 milijarde dolara pomoći tijekom proteklih 15 godina, a zauzvrat su dobile samo laži i prijevare, i uz to je Pakistan smatrao da su naše vođe budale".

"Oni pružaju sigurno utočište teroristima koje lovimo u Afganistanu, vrlo malo nam pomažući", napisao je američki predsjednik na Twitteru.

SAD obustavlja finansijsku pomoć Pakistanu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:28 0:00

Pakistan odbacuje tvrdnje kako nije uradio dovoljno u borbi protiv terorizma i negira da pruža sigurna utočišta za militante koji djeluju u Afganistanu.

U nastojanju da okonča 17-godišnji rat u Afganistanu, Donald Trump je pojačao pritisak na Pakistan čiju pomoć Washington smatra ključnom kako bi prisilio talibane na mirovne pregovore s vladom u Kabulu.

Militanti za sada odbijaju mirovne pregore s vladom u Kabulu, te pojačavaju napade protiv afganistanskih i međunarodnih snaga stacioniranih u Afganistanu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG