Biznis Privreda i finansije
Vlada Vojvodine uložila milion evra u razvoj vinarija u pokrajini

Vlada Vojvodine uložila milion evra u razvoj vinarija u pokrajini

Vlada AP Vojvodina nastaviće da finansijski podržava razvoj vinarstva i vinogradarstva i da promoviše Vojvodinu kao perspektivni vinski region Evrope, rečeno je na Drugom salonu vina Vojvodine u Beogradu, u organizaciji Udruženja proizvođača grožđa i vina "Srem – Fruška Gora", a pod pokroviteljstvom Sekretarijata za privredu i turizam Vlade Vojvodine.

Degustacije najboljih vina Foto: Promo
Degustacije najboljih vina

- U poslednje dve godine Vlada Vojvodine uložila je, kroz subvencije, skoro milion evra u razvoj 44 vinarije iz ove pokrajine. Imamo još jednu, trenutno aktuelnu liniju finansiranja za vinare mlađe od 40 godina koji mogu dobiti 1,5 miliona evra za kupovinu zasada. Želimo da na taj način podržimo mlade poljoprivrednike koji nameravaju da se ozbiljno bave razvojem vinarstva i vinogradarstva - rekao je Vuk Radojević, sekretar Sekretarijata za poljoprivredu Vlade AP Vojvodina, otvarajući Drugi salon vina Vojvodine u Beogradu.

Pomoć u brendiranju

On je istakao da će Vlada Vojvodine nastaviti da podržava ovu granu poljoprivrede i pomaže u brendiranju vinskih regija.

Foto: Robert Getel / RAS Srbija

Gordan Bašić, predsednik Udruženja proizvođača grožđa i vina "Srem – Fruška Gora" istakao je da će uskoro vina iz ovog područja dobiti geografsku oznaku kvaliteta, jer je u toku završna faza procedure za dobijanje ovog sertifikata.

Polovina od 150 registrovanih vinarija u Vojvodini je iz Srema, gotovo polovina od 5000 ha pod vinogradima je, takođe, u ovoj regiji Vojvodine pa je sasvim logično da vina sa Fruške Gore, kao najveće vinske regije u Srbiji, prva i dobiju oznaku geografskog porekla.

Aplikacija "Fruška_GoWine"

U cilju promocije vina i vinarija iz ove regije Udruženje je napravilo i aplikaciju "Fruška_GoWine" koja sadrži interaktivnu mapu na kojoj je obeleženo 38 vinarija sa Fruške Gore, članica Udruženja.

Na Drugom salonu vina Vojvodine u Beogradu predstavljeno je 25 vinarija, a posetioci su imali prilike i da učestvuju na radionicama na kojima su, uz stručno vođenje somelijera i vinskih kritičara, saznaju više o predstavljenim vinima.