Novi Pazar: Neispravno 80 odsto hidranata 1Foto S. Župljanin

Nakon požara u stambenom bloku „Bor“, u kojem su život izgubile tri osobe i pričinjena je materijalna šteta procenjena na devet miliona dinara, Gradsko veće naložilo je kontrolu hidrantske mreže u svim novopazarskim višespratnicama.

Gradskom odeljenju za vanredne situacije i poslove odbrane podatke su dostavili upravnici zgrada. Podaci su dostavljeni za 31 zgradu, i u 80 odsto hidranti su neispravni. Nedostaju creva ili neki drugi delovi, koji su ukradeni ili su neispravni. U stambenom bloku, u kojem je požar izbio krajem septembra, stanari tvrde da i njihova hidrantska mreža nije bila upotrebljiva tog dana. Iz nadležnog gradskog odeljenja upozoravaju stanare i upravnike zgrada da je održavanje sistema za gašenje požara obaveza stambenih zajednica i da izvrše neophodne popravke na mreži i nabave opremu koja nedostaje.

Kontrola ispravnosti sistema za gašenje požara, u novopazarskim stambenim zgradama trajaće do kraja novembra. Skinuti delovi sa hidrantske mreže, posebno creva i šmrkovi mogu da se kupe kao polovna roba na pijaci za desetak evra.

Inače, u stambenom bloku „Bor“ oštećeni su 11 stanova, potkrovlje i krov. Krov je saniran odmah, a renoviranje stanova je u toku. Sređivanje stanova finansira lokalna samouprava, koja je za te poslove iz budžeta izdvojila 2,7 miliona dinara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari