Mašu i medveda režira Kremlj

V.N.

18. 11. 2018. u 17:31

Londonski “Tajms” poredi devojčicu iz crtaća sa Putinom

Машу и медведа режира Kремљ

Foto: Tanjug / promo

LONDONSKI dnevnik “Tajms” objavio je da “kritičari optužuju ruski animirani serijal ‘Maša i Medved’ da se bavi kremaljskom propagandom i da je instrument meke moći Rusije”. U zaključivanju list ide toliko daleko da devojčicu Mašu poredi s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

- Maša ima tvrdoglav, neprijatan karakter, pritom je odlučna. Ona previše toga preuzima na sebe. Neće biti preuveličavanje ako kažemo da se ponaša “putinovski” - kaže profesor Entoni Glis s Bakingemskog univerziteta.

Što se tiče Medveda, autor je podsetio na stav predavača Talinskog univerziteta Prijita Hibemjagija, koji je izjavio da je taj lik zadužen za to da “promeni lik Rusije u svesti dece s negativnog na pozitivni”. U tome je Hibemjagi video pretnju po nacionalnu bezbednost Estonije. Istovremeno, letonske kritičare je iznervirala i kapa sovjetskog graničara koju Maša nosi u jednoj od epizoda, dok tera zeca s Medvedove ograde. Prema njihovom mišljenju, Rusija na taj način demonstrira “zaštitu svojih granica”.

Broj pratilaca “Maše i Medveda” na engleskom jeziku na “Jutjubu” premašuje četiri miliona, a broj pregleda crtaća prelazi četrdeset milijardi.

VIŠE ČERČILOVSKI

- TO je prilično teško komentarisati bez velike ironije. "Tajms" je trebalo da napiše da se Maša ponaša “čerčilovski” - kaže Dmitrij Lovejko, šef studija “Animakord”, koji pravi ovaj crtać. - Ovo je čisto komercijalni projekat, a autori serijala nisu imali na umu nikakve političke paralele dok su stvarali “Mašu i Medveda”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (18)

Djordje Petrovic

18.11.2018. 18:13

U dubokoj sumi u kolibi ziveli Masa i medved. Jednog dana neko pokuca na vrata. Medved proviri kroz kljucaonicu pa upita Ko ste Vi? ... Drugi Tito.. odgovori neznanac... dosao sam da vidim Masu... A sta ste vi Masi ? zapita medved. Masinbravar! Mislim da je ovo najadekvatnija paralela koja se moze povuci.

Leka

18.11.2018. 18:35

u toku je demonizacija Putina i Rusijeono sto su nama Srbima radili 90ih, uveren sam da cu doziveti krah takvog sistema kad im izumru ljudi poput Sorosa i ostalih mogula

Ивица Грујић

18.11.2018. 19:06

Параноја је чудо хахххаххахаааххха

MIJA PEĆANAC

18.11.2018. 19:26

A ja tvrdim da su Englezi izgubili kompas pa tumaraju izludjeni kroz londonsku maglu.

Komentator

18.11.2018. 21:13

Ee anglosaksonci, anglosaksonci znamo vas ko staru paru, oguglali smo na vase propagandne podvale dzaba krecite.

Koja ono Imperija

18.11.2018. 22:15

beše držala pola sveta u ropstvu? I sad im krivo što se Rusi ne daju opljačkati! hahaha

jovan

19.11.2018. 10:28

Po svoj prilici kopletna Velika Britanija treba da se podvrgne psihijatrijskom tretmanu, dok još postoji šansa da se izleče.

Vozd

19.11.2018. 20:28

Ovo su deginitivno psihopate i bolesnici , ja nevedjam nikoga to su činjenice