Najnovije vesti
Kultura Vesti
Srpski film "Teret" najbolji na Zagreb film festivalu

Srpski film "Teret" najbolji na Zagreb film festivalu

Film srpskog reditelja Ognjena Glavonića, o vozaču kamiona, kojim tokom NATO bombardovanja Srbije 1999. prevozi tajnoviti teret s Kosova u Beograd, dobio je nagradu "Zlatna kolica" za najbolji dugometražni film na upravo završenom Zagreb film festivalu (ZFF).

Zagreb film festival Foto_ Marko Lopac_ Foto: PRESS ZAGREB FILM FESTIVAL/Marko Lopac / Promo
Zagreb film festival Foto_ Marko Lopac_

Kako prenosi zagrebački nedeljnik "Novosti", u bioskopu "Europa" dodeljene su nagrade najboljim filmovima 16. izdanja Zagreb film festivala. Odlukom žirija, koji su činili glumica Debora Kara Unger te režiseri Juho Kuosmanen i naša Maja Miloš, "Zlatna kolica" za najbolji dugometražni film i nagradu od 4.000 evra dobio je film "Teret" srpskog režisera Ognjena Glavonića, rađen u produkciji Srbije, Francuske, Hrvatske, Irana i Katara. U ime ekipe, prisutnima se obratio glavni glumac filma, Leon Lučev.

Leon Lučev u filmu "Teret"
Foto: Tatjana Krstevski / Non-Aligned Films / Promo
Leon Lučev u filmu "Teret"

Nakon dodele Lučev je rekao:

- Za mene znači potvrdu da smo na dobrom putu, da radimo dobar posao, a za Ognjena Glavonića da je napravio dobar film. Nadam se da će skora premijera u Srbiji proći lepo, da će ljudi doći videti takav film iz znatiželje, a ne iz predrasuda. Ono najgore što nam se može dogoditi u društvu u celini jeste da prestanemo razmišljati svojom glavom i tako postanemo veliko stado ovaca - poručio je Lučev za portal "Novosti".

Zagreb film festival zatvoren je u subotu uveče projekcijom špansko-britanskog filma "Sidro i nada". Publici je film predstavila specijalna gošća festivala Džeraldina Čaplin koja u filmu glumi uz svoju ćerku Onu.