ČUDO! NIKO NIJE VEROVAO DA JE OVO MOGUĆE: Dve žene nosile u stomaku ISTU BEBU, dobile živog i zdravog sina, SADA BI SVE DA PONOVE! (FOTO, VIDEO)
Foto: printascreen YT

MALIŠAN KOJI JE UŠAO U ISTORIJU

ČUDO! NIKO NIJE VEROVAO DA JE OVO MOGUĆE: Dve žene nosile u stomaku ISTU BEBU, dobile živog i zdravog sina, SADA BI SVE DA PONOVE! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Ešli i Blis Kolter iz Mauntin Springsa u Teksasu ispisale su istoriju tako što su obe nosile istu bebu u stomaku. One su išle na tretman vantelesne oplodnje, kako bi obe imale ulogu u donošenju njihove bebe na svet.

Jajašca su uzeta od Blis, a zatim su oplođena donorskom spermom u laboratoriji. Nakon toga je embrion smešten u uređaj nalik kapsuli, pa zatim u nju, kako bi praktično bila inkubator prvih pet dana. S obzirom na to da ona nije želela da bude trudna, embrion je premešten u Ešli (28).

foto: printscreen YT

U junu ove godine, ove dve žene su dobile svog, kako kažu, savršenog sina Stetsona. Ešli i Blis su se inače nadale da će jednog dana imati decu, a Blis je želela bebu koja je biološki njena, iako nije želela da bude trudna.

Lezbijski parovi inače obično imaju decu pomoću donorske sperme, što podrazumeva da ju jedna od njih nosi u stomaku, a druga je usvaja.

Ipak, kod ove dve žene je bilo drugačije jer su obe želele da budu uključene u trudnoću. Uređaj koji je korišćen kao kapsula u koju je smešten embrion, pomaže da se embrion zagreje, ali i uklanja toksine i štetne gasove. Kod "tradicionalne" vantelesne oplodnje, embrion se stavlja u inkubator pre nego što se smesti u ženinu matericu.

"Ovaj slučaj je veoma poseban jer je to prvi put da dve žene u stomaku nose istu bebu", kaže dr Keti Dudi.

Doktorka naglašava da je ovakva procedura jeftinija od tradicionalne vantelesne oplodnje, zbog toga što je vagina inkubator, pa to umanjuje jedan "korak" u laboratoriji.

U ovom konkretnom slučaju, procedura je koštala 8.500 dolara, što je dvostruko manje od cene koju plaćaju za vantelesnu oplodnju u Teksasu, gde jedan ciklus košta i do 20.000 dolara.

Stetson sada ima pet meseci, a njegove majke su zauzete brigom oko bebe.

"Niko nije znao da li je to moguće, ali je uspelo, istakla je Blis.

Par je zamrzao još dva embriona od Blis koje bi mogli iskoristiti na isti način, osim ako Ešli ne poželi da sledeći put upotrebe njena jajašca, jer su samo Blisini geni prešli na Stetsona.

Kurir.rs/Njuz dejli

Foto printscreen YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja