');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

ŠOKANTNA PRESUDA Žena osuđena na šest meseci zatvora jer je snimila SEKSUALNO UZNEMIRAVANJE

Jedna žena iz Indonezije je osuđena na šest meseci zatvora i novčanu kaznu nakon što je dokumentovala seksualno uznemiravanje od svog poslodavca, što je izazvalo oštre reakcije grupa za ljudska prava.

Presuda Foto: Alo.rs / Arhiva
Presuda

Baik Nuril Maknun (37) snimila je telefonski razgovor sa direktorom škole u kojoj je radila na ostrvu Lombok u Indoneziji. Ona je optužila direktora za konstantno neprilično udvaranje sa seksualnom konotacijom, rekao je njen advokat Džoko Džumadi.

Vrhovni sud u Indoneziji osudio ju je zbog snimanja i širenja "nepristojnog materijala" nakon što je jedan kolega iskoristio audio snimak da podnese prijavu protiv direktora. Sud ju je osudio na šest meseci zatvora i novčanu kaznu u vrednosti od 34.000 dolara, nakon što je 2017. godine odbačena oslobađajuća presuda nižestepenog suda. Aktivisti za ljudska prava kažu da je ovo prava parodija.

- Prema svemu ovome, žena je osuđena samo zato jer je pokušala pravno da se oslobodi zlostavljanja i maltretiranja koje je doživela - rekao je direktor "Amnesti internešenela" za Indoneziju Usman Hamid.

On je dodao da je u ovom slučaju osuđena žrtva seksualnog maltretiranja, dok se vlasti nisu potrudile da istraže okolnosti onoga što se dogodilo.