VRAĆAJU SE IZ SVETA NAŠI VRHUNSKI STRUČNJACI: Znanjem pomažu svojoj zemlji

B. CARANOVIĆ

15. 11. 2018. u 14:02

Program naftne industrije Srbije "Povratak u Srbiju" dao šansu desetinama da se vrate u Srbiju. Prihvatili izazov da bogato iskustvo stečeno u svetu primene u državi svojih predaka

ВРАЋАЈУ СЕ ИЗ СВЕТА НАШИ ВРХУНСКИ СТРУЧЊАЦИ: Знањем помажу својој земљи

Bojan Kišo , Velimir Japundžić

POSLE dve decenije koje je proveo na Novom Zelandu, u Australiji i Čileu, gradeći uspešnu karijeru i nadograđujući znanje stečeno u Beogradu, Bojan Kišo (47) odlučio je da se vrati u Srbiju! Dok je odlazak mladih, pametnih, obrazovanih iz naše zemlje sa kartom u jednom pravcu svakodnevica, Kišo je izabrao obrnuti smer zaposlivši se u Naftnoj industriji Srbije.

Šansu da se vrate, izazov da svojim iskustvom i znanjem pomognu svojoj zemlji, Bojanu, ali i desetini drugih, dala je ova kompanija projektom "Povratak u Srbiju". Došli su iz Čilea, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Australije, Holandije...

- Osećaj da mogu da pomognem, ponudim svoje znanje i iskustvo koje sam postizao hiljadama milja odavde, da se na neki način odužim zemlji svojih predaka, jedini je motiv što sam se vratio u Srbiju i prihvatio ponudu NIS. Nije me zarada dovela ovamo, već zadovoljstvo da mogu nešto dobro i korisno da uradim za svoju zemlju, a to je neprocenjivo.

Sa diplomom fizičke hemije, kao dvadesetpetogodišnjak, Kišo je stigao na Novi Zeland, gde se zaposlio u kompaniji za proizvodnju industrijskog eksploziva, a nastavio je obrazovanje u oblasti menadžmenta u lancu nabavke. Narednih 17 godina proveo je radeći za istu kompaniju, od toga 12 u Australiji, a pet u Čileu, u oblasti metodologije za kontinualno unapređenje Lean Six Sigma.

- Želeo sam da takav projakat zaživi i u Srbiji, NIS je prihvatio predlog, pa danas u mom timu ima još petoro, takođe povratnika iz inostranstva - priča Kišo, koji već dve godine vrlo uspešno vodi ovaj projekat u Naftnoj industriji Srbije. - Naš posao je metodologija, primena alata za unapređenje biznis procesa i radnog prostora, čiji je cilj da se stvori bolja radna astmosfera, da zaposleni budu srećni i ispunjeni na svom radnom mestu, a da firma postiže benefite.

Iza egzotičnog naziva, ne krije se samo skup koraka i mera, već potpuna promena kulture poslovanja i odnosa prema poslu. Zasad se takav način primnjuje samo u NIS.

Da izvrne život naglavačke i iz Melburna, posle dve decenije života, sa porodicom dođe u Srbiju, odlučio je i Velimir Japundžić (44).

- Ne sumnjam da je mnoge začudila moja odluka, ali zapravo sam zahvalan NIS-u na ovoj ponudi i na tome što sam danas sa suprugom i jedanaestogodišnjom ćerkom u zemlji naših korena i što sam dobio priliku da se dokažem u svom poslu i ovde odakle sam potekao - kaže Velimir Japundžić, koji peti mesec preko projekta "Povratak u Srbiju" radi kao direktor OMS programa NIS.

foto A.Stanković

Velimir je studije hemijskog inženjerstva započete u Beogradu, završio u Melburnu, gde se devedesetih preselio sa porodicom. Neko vreme je radio na Univerzitetu u Melburnu kao predavač na trećoj godini Studija hemijskog inženjerstva i kao istraživač u Institutu za proizvodnju papira. Kasnije je radio u kompaniji koja se bavi dizajniranjem procesne opreme u gasnoj i naftnoj industriji, kao projektni menadžer, a zatim u najvećoj svetskoj kući za proizvodnju tehničkih gasova. Bogato iskustvo, koje je stekao menjajući poslove, kompanije i stičući nova znanja, danas koristi u Srbiji, vodeći tim za procenu operativnih rizika kompanije.

- Na ovom poslu sam emotivno i profesionalno ispunjen i zato smatram da je "Povratak" odlična ideja - kaže naš sagovornik. - Poznajem još mnogo naših ljudi koji bi voleli da prihvate takav izazov, ponude svoje znanje i iskustvo Srbiji i da doprinesu napretku svoje zemlje.

POVRATAK - PRAVA STVAR

NIJE neobično da smo mi, koji decenije provodimo daleko od svoje otadžbine, ipak vezani za svoju zemlju - kaže Japundžić. - Supruga je rođena u Australiji, ali je srpskog porekla, koje nikad nije zaboravila. Naša ćerka odlično zna srpski, često je odlazila u Beograd za vreme raspusta, pa joj nije bilo teško da se adaptira na život u Srbiji. Okruženje nas je divno prihvatilo. Sve zasad ide kako treba i sve troje smatramo da smo povratkom uradili pravu stvar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Tamo neko

15.11.2018. 14:18

Vrate se godisnje petoro takvih,ako ih je i petoro,a odlazi nam po zvanicnoj statistici republickog fonda za ststistiku,oko cetrdeset hiljada (40.000) mladih.Daleko vise nego li devedesetih za vreme ratova i opsteg haosa!

marija

15.11.2018. 14:27

BUDALASTINA!!!Pretpostavljam da ne radis kao pumpadzija za 35000 din u smenama od 12 sati!!Sramota!!

Zoran Kljaic

15.11.2018. 14:48

Nas me zanima kako zive sa platom od 30000 din. Ili je veca. Cudo kako novinari ne objavljuju brojeve kad nisu naklonjeni ukupnoj slici o zlatnom dobu i nikada vecem prosperitetu.

Djole

15.11.2018. 14:52

Ne pozajmljujte lovu nikome, uzivajtevu svom miru i cim krenu da kanale ovi lopovi iz vlasti palite odmah

Ronin

15.11.2018. 15:12

Zašto su otišli iz Srbije tako mladi, da nije iz ljubavi prema tim zemljama? Otišli zbog boljih uslova za život, bolje plate... Vratili se, jer su zaradili dovoljno za život, vec imaju svoje porodice i egzistencija im ne zavisi od toga, da li ce biti članovi partije koja je na vlasti! Nemojte samo reci da su se u 50-im godinama svog života, vratili zbog plate 25.000-30.000 dinara i ljubavi prema domovini?!

Povratnik -pa opet "pobegulja"

16.11.2018. 09:01

Lepo. Nama ostaje samo da vidimo kada će, zbog sve prisutnijeg javašluka na svim nivoima u Srbiji, zbog manjkave demokratije, opšte rasprodaje svih srpskih resursa, sve više birokratije, muvanja i opšteg lopovluka, opet da se vrate u svet? Jer će i u Srbiji -raditi, kao i do sada, za strane vlasnike ali za daleko manje para nego u inostranstvu. Ja im dajem maksimalno godinu dana!

Posmatrac

16.11.2018. 12:55

Ma ja, dzabe se obrazujes, kada je najpotrebnije izdas narod i drzavu, a onda kada te negde tamo daleko provale, trcis nazad prosipajuci pricu kako si veliki patriota koji voli zemlju predaka i za to od iste izmuzes ozbiljne pare po osnovu "profesionalnosti". Samo se mi mozemo loziti na ove gluposti dok vozaca i medicinsku sestru ni svecom ne mozes naci

River

16.11.2018. 17:57

Da da pa ti kad se vratiš kažu znaš niko ko dođje iz stranih firmi se ne zadrži dugo. To je NIS