Najnovije vesti
Vesti Svet
Ostavke u vladi POTOPILE BERZU, opozicija besni: Mej više nema nikakav autoritet. Vlada se RASPADA PRED OČIMA SVIH

Ostavke u vladi POTOPILE BERZU, opozicija besni: Mej više nema nikakav autoritet. Vlada se RASPADA PRED OČIMA SVIH

Tereza Mej nema više nikakav autoritet kao premijer Velike Britanije, saopšteno je iz britanske Laburističke partije nakon ostavke britanskog ministra za "Bregzit" Dominika Raba.

tereza mej Foto: screenshot ostalo / screenshot
tereza mej

Džon Triket, član tima lidera laburista Džeremija Korbina, izjavio je da se Vlada raspada pred očima svih jer se po drugi put desilo da je ministar za "Bregzit" odbio da podrži plan Mejove za izlazak iz EU.

- Rab je 20. ministar vlade Mejove koji je podneo ostavku tokom njenog dvogodišnjeg mandata. Tereza Mej više nema nikakav autoritet i očigledno je nesposobna da postigne sporazum o Bregzitu koji zahteva čak i podršku njenog kabineta, da ne govorimo o Parlamentu i narodu naše zemlje - istakao je Triket.

Dominik Rab
Foto: Official portrait of Dominic Raab / Wikipedia
Dominik Rab

Rab je danas podneo ostavku uz objašnjenje da nije saglasan sa uslovima iz nacrta sporazuma o razlazu EU i Londona.

Rab je naveo da veruje da predloženi režim za Severnu Irsku predstavlja "veoma realnu pretnju po integritet Ujedinjenog Kraljevstva". Kao drugi razlog, on precizira da ne može da prihvati da EU dobije vremenski neograničeno pravo veta na istupanje Britanije iz carinske unije.

Ostavka Raba potkopala akcije i funtu na Londonskoj berzi

Funta je pala jutros na Londonskoj berzi za više od 1,0 odsto prema dolaru i evru, a cene akcija su se sunovratile nakon vesti da je britanski ministar za Bregzit Dominik Rab podneo ostavku u znak protesta zbog nacrta sporazuma premijerke Tereze Mej o izlasku iz Evropske unije.

Britanska valuta je na vrlo volatilnom trgovanju pala za jedan procenat u odnosu na dolar, na 1,2839 dolara, i za 1,3 odsto prema evru, na 88,23 penija, javlja Rojters. Ipak, pad funte je pomogao da indeks Londonske berze FTSE 100, koji se uglavnom odnosi na izvoznike, ojača za 0,3 posto.

Rabova ostavku odrazila se i na cene akcija i poslovne sektore u Velikoj Britaniji, koji su inače osetljivi na dešavanja oko Bregzita. Vrednost akcija gradjevinskih i maloprodajnih kompanija i domaćih banaka snažno je potonula, pri čemu je indeks Londonske berze FTSE 250 pao za 1,0 procenat na ranom trgovanju.