1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

„Mozgovi“ nad Severnom Korejom

15. novembar 2018.

Slike komercijalnih satelita pokazuju da Severna Koreja održava baze za rakete kratkog dometa – one koje služe neposrednoj odbani zemlje od agresije. Jedan trust mozgova je izneo svoje viđenje tih slika.

https://p.dw.com/p/38GLQ
Sattelitenbilder Nordkorea: Raketenbasis
Slike satelita "Didžital gloub" koje su uznemirile američke eksperteFoto: Reuters/CSIS/Beyond Parallel/DigitalGlobe

Režim u Pjongangu je, i pored ponovljenih zahteva SAD, dosad odbijao da podnese listu svojih nuklearnih postrojenja. Sada su stručnjaci vašingtonskog trusta mozgova Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS) identifikovali 13 severnokorejskih raketnih baza. Oni se pozivaju pre svega na slike komercijalnih satelita – a one pokazuju da je Pjongjang te baze raspodelio svuda po teritoriji zemlje. Mnoge indicije govore i u prilog pretpostavci da se u mnogim postrojenjima upravo sprovode redovne inspekcije.

Pregovori o nuklearnom razoružavanju Severne Koreje već mesecima su u zastoju. Najveći uspeh do sada: Pjongjang je zatvorio lansirno postrojenje Pungje-ri i već više od godinu dana nije testirao nijednu raketu dugog dometa ili nuklearnu bombu. Ali, o značajnim koracima u pravcu denuklearizacije ne može biti ni govora.

Pogrešni zaključci

Njujork tajms je prvi objavio izveštaj o studiji CSIS i kao jedan od udarnih naslova objavio da je u pitanju „velika prevara" Severne Koreje. Usledile su dalje publikacije sa sličnom intonacijom. List Noje cirher cajtung je napisao da Severna Koreja „vuče Trampa za nos“. Poruka je jasna: dok Severna Koreja govori o razoružanju, potajno se, i jednostrano, naoružava.

Trezveno gledano, ovakvi zaključci su varka. Jer, režim u Pjongjangu ni ne može da prekrši obećanje koje – nije dao. Ni na susretu na vrhu u Singapuru ni na trojim dosadašnjim korejskim samitima Kim Džong Un nije davao nikakva obećanja u vezi sa svojim balističkim programom, dakle, niti je rekao da će otkriti gde su mu baze niti da će jednostrano da se razoruža.

Naprotiv: severnokorejski vlastodržac je u svom novogodišnjem obraćanju narodu u januaru otvoreno i nedvosmisleno najavio da će se fokusirati na masovnu proizvodnju svojih nuklearnih i balističkih bojevih glava. Ono što jeste najavio: da će zaustaviti dalje testiranje raketa dugog dometa kao i bojevih glava – to je i održao.

Sattelitenbilder Nordkorea: Raketenbasis
Još jedna od "uznemirujućih" slikaFoto: Reuters/CSIS/Beyond Parallel/DigitalGlobe

Procena o „13 identifikovanih“ raketnih baza se i među stručnjacima pobrinula za užarene debate. „Ponekad imam osećaj da neki ljudi u Vašingtonu upravo žele da Severna Koreja napravi neku glupost – kako bi mogli da konačno prekinu neželjen proces pomirenja", napisao je tako na Tviteru Ridiger Frank, stručnjak za Severnu Koreju i rukovodilac Instituta za studije Istočne Azije na Univerzitetu u Beču.

Južna Koreja reaguje opušteno

Južna Koreja je reagovala demonstrativno jasnim rečima: „Severna Koreja nikad nije potpisala sporazum koji je obavezuje na zatvaranje raketnih baza. Ne postoji ni dogovor koji predviđa da ona deklariše svoja postrojenja".

I pored čitave medijske galame oko ovoga, na videlo je izašla i diplomatska slabost predsednika SAD Donalda Trampa koji nikada nije javno priznao ono što njegovi savetnici odavno znaju, naime, da atomski program Severne Koreje ostaje veoma opasan, i da će njegovo smanjivanje moći da se sprovede samo uz paralelne mere u SAD. Već po završetku susreta sa Kimom u Singapuru, Tramp je preuranjeno utvrdio da Severna Koreja „više nije pretnja".

Pregovori su zapeli i zbog toga što Severna Koreja insistira da proces razoružavanja bude uzajaman. Vašington, međutim, traži potpuno i neopozivo razoružanje i to pre nego što sam sprovede neke recipročne mere kao što su smanjivanje ekonomskih sankcija ili pakt o nenapadanju.

Trinaest identifikovanih vojnih postrojenja služe samo programu raketa kratkog dometa koji je važan za odbranu zemlje u slučaju vojnog napada. Nerealno je očekivati da Severna Koreja tek tako pozatvara ta postrojenja i to još bez protivusluga Vašingtona.

Većina eksperata očekuje da se obe strane slože oko kompromisa koji bi u idealnom slučaju mogao biti prihvaćen na drugom susretu na vrhu između Kima i Trampa. Prema navodima Bele kuće, taj samit bi mogao biti održan početkom 2019. godine.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android