Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 15.11.2018.
05:00
Z. Mirković - Vesti A

Kolo se vije od Beča do Čikaga

Na deveti po redu, seminar za rukovodioce folklornih ansambala, u organizaciji Srpskog kulturnog centra "Stevan Mokranjac" iz Beča ponovo su došli i polaznici koji su putovali preko okeana. Seminar, koji je održan proteklog vikenda u Beču, okupio je 60 polaznika iz SAD, Švajcarske, Nemačke i Austrije.

Z. Mirković
Rad i zabava: Zajednička slika polaznika devetog seminara SKC "Mokranjac"

Tradicionalno, učesnici su se okupili u petak uveče i odmah su počele probe. Veoma marljivo se radilo tri dana, tako da su se polaznici zadovoljni vratili u matična društva, a stečena znanja će prenositi i primenjivati u sredinama u kojima žive i rade. U subotu uveče je domaćin organizovao tradicionalnu žurku i druženje za "seminarce" koje je, uz pesmu i igru, potrajalo do jutarnjih časova.

Iz Sjedinjenih Američkih Država na seminar u Beč doputovali predstavnici dva naša kluba. I z ansambla Dukati-Biseri iz Čikaga bili su - Jovan Kangrga, Dušanka Kangrga i Isidora Jovanović, a iz ansambla Šumadija iz Milvokija Majkl Malić.

- Ovo mi je sedmi po redu seminar kod dragih prijatelja u "Mokranjcu" i uvek sam srećan i ponosan što srećem ove divne ljude i uvek nešto novo naučim, kao i što mogu to znanje da prenesem u svoje društvo u SAD - rekao je Malić.

Z. Mirković
"Amerikanci" sa predavačima

Jozefina Lauš, članica Kulturno-umetničkog društva Izvor iz Noj Izenburga u Nemačkoj kaž da je ovo drugi put da dolazi na seminar u Beč

- Ovde sam pre svega zbog dobrog znanja koje stiče i odličnih predavača, ali i zbog druženja sa kolegama iz Evrope i SAD - dodaje Jozefina.

Ružica Nikić iz SKUD "Branko Radičević" iz Lugana već je treću godinu na seminaru "Mokranjca".

- Meni se seminar veoma dopada i smatram da je jedan od najboljih i najkvalitetnijih među onima koji se nude u Evropi - istakla je ona podsećajući da je SKC "Stevan Mokranjac" jedno od najtrofejnijih srpskih društava u Evropi.

Među polaznicima su bili i oni koji su svih devet godina učestvovali, kao što su Nataša Kovačević i Slađana Zjaca iz SKC Ofenbah iz istoimenog grada u Nemačkoj.

Polaznici seminara imali su priliku da slušaju predavanje o narodnim kostimima Brusnika i Lužnice, o čemu su govorilu Ljubomir Vujčin i Gordana Roganović, kao i narodnom pevanju u šta ih je uvela Gordana Roganović. Drugog i trećeg dana polaznicima je narodne igre Brusnika pokazao Ljubomir Vujčin, a narodne igre iz Lužnice prenela je prisutnima Roganović.

Na kraju seminara, kao i uvek do sada, polaznicima su dodeljeni sertifikati o pohađanju.

Z. Mirković
Gordana Roganović je predavala i narodno pevanje

Ponosni na tradiciju

- Izuzetno sam zadovoljan i ponosan što se nastavlja tradicija seminara u "Mokranjcu" i što je svake god veliki broj polaznika. To, pored kvalitetnih predavača, pokazuje da je ovo jedan od najbolje organizovanih seminara u Evropi - rekao je Saša Kostić, predsednik SKC "Stevan Mokranjac".

"Mokranjac" odličan domaćin

Gordana Roganović je predavala i narodno pevanje

- "Mokranjac" se svake godine pokazuje i dokazuje kao odličan domaćin. Predusetljivi su, na raspolaganju i nama predavačima i polaznicima za eventualne dodatne ideje i promene u konceptu predavanja su uvek tu. Seminar je koncipiran kao trodnevni program i u potpunosti je realizovan. Smatram da su polaznici bili u prilici da dobiju kvalitetne informacije koje mogu i treba da prošire kroz individualni (koreografski) rad ili saradnju sa drugim autorima - istakla je Gordana Roganović etnomuzikolog i etnokoreograf, koja je predavala na bečkom seminaru.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online