ISTRAŽIVANJE ZAŠTITNIKA GRAĐANA U ŠKOLAMA: Propusti u inkluziji

A. V. V.

14. 11. 2018. u 21:33

Ombudsman Zoran Pašalić izjavio da nije zadovoljan rezultatima koje je do sada postiglo inkluzivno obrazovanje

ИСТРАЖИВАЊЕ ЗАШТИТНИКА ГРАЂАНА У ШКОЛАМА: Пропусти у инклузији

Foto Tanjug

ZAŠTITNIK građana Zoran Pašalić izjavio je u sredu da nije zadovoljan rezultatima koje je do sada postiglo inkluzivno obrazovanje. Naglasio je da su mnoge škole samo delimično, a ne u potpunosti ispunile zahteve za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju.

Na konferenciji za medije predstavio je rezultate izveštaja Zaštitnik građana o uslugama dodatne podrške deci i učenicima u obrazovanju. Rezultati istraživanja pokazali su da opštine najčešće pružaju pomoć u vidu besplatnog ili povoljnijeg prevoza i ishrane. Deca sa smetnjama u razvoju pored prevoza imaju još i ličnog pratioca, a neki i pedagoškog asistenta.

Siromašnoj deci se pruža pomoć još i u vidu besplatnih udžbenika i školskog pribora, zatim boravka u predškolskoj ustanovi i u domu, dok deca romske nacionalnosti imaju samo usluge za smanjenje posledica siromaštva. Učenici koja žive u udaljenim krajevima imaju obezbeđen prevoz, a talentovani đaci dobijaju podršku, finansijsku ili nagradnu.

Zaštitnik građana je istraživanje sproveo uz pomoć Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, 145 lokalnih samouprava i 48 škola za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije