VUČIĆ SA ČEPURINOM: Očekujem najplodotvorniju Putinovu posetu do sada

Tanjug

14. 11. 2018. u 11:26

Predsednik Srbije izjavio je da veruje da će predstojeća poseta predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina biti do sada najplodotvornija po broju i sadržini sporazuma koje će potpisati

ВУЧИЋ СА ЧЕПУРИНОМ: Очекујем најплодотворнију Путинову посету до сада

Predsednik Srbije je u razgovoru sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Čepurinom Foto Tanjug

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da veruje da će predstojeća poseta predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina biti do sada najplodotvornija po broju i sadržini sporazuma, koje će zajednički potpisati, i ujedno zahvalio RF i njenom predsedniku na podršci koju daju teritorijalnom integritetu Srbije i njenim naporima za pronalaženje kompromisnog rešenja za KiM.

Predsednik Srbije je u razgovoru sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Čepurinom rekao da smo izuzetno zadovoljni razgovorom sa potpredsednikom ruske vlade Jurijem Borisovim o pripremi posete šefa ruske države Srbiji.

"Verujem da će njegova poseta do sada biti najplodonosnija i najplodotvornija u smislu i broja sporazuma i sadržine sporazuma, u različitim sferama društvenog života, koje ćemo zajednički da potpišemo", naglasio je Vučić.

PROČITAJTE JOŠ - Predsednik: Tači od Putina neće dobiti podršku za bilo šta s čime se Srbija ne saglasi; Nastavak dijaloga kada Priština počne da se ponaša u skladu sa pravilima (FOTO)

Kako je rekao, za Srbiju su od izuzetnog značaja energetika, infrastrukturni projekti kao i inovativne tehnologija, ali takođe i sve druge oblasti u kojima smo imali dobru saradnju, a u kojima možemo da napravimo pomake naviše.

"Još jedanput da se zahvalim i ruskom predsedniku i vama na podršci koju pružate srpskom narodu i Srbiji i u očuvanju njenog teritorijalnog integriteta i što podražavate naše napore za postizanje kompromisnog rešenja, a ne rešenja koje bi nastalo kao rezultat pritisakaka, ucena i jednostranih rešenja", istakao je Vučić.

Naglasio je još jednom da se sa velikom pažnjom i nestrpljenjem očekuje dolazak predsednika Rusije u Srbiju, uz uverenje da će to biti još jedan "beočug u lancu" naših veoma, veoma dobrih odnosa, bliskih, iskrenih prijateljskih i da ćemo imati priliku da nivo odnosa Srbije i Rusije podignemo za još jednu stepenicu i na još jedan višsi nivo.

Vučić je čestitao ruskom narodu i državi pobedu u Velikom ratu, i ukazao da Srbi tu pobedu sa najvećim ponosom obeležavamo i pokazujemo pijetet prema našim žrtvama.

"Mislim da je Srbija po broju žrtava verovatno prva ili druga zemlja proporcionalno broju stanovnika i teritoriji koju je obuhvatala, na savezničkoj strani naravno, i zato nas sve što se dogodi ili negira ili na bilo koji način umanjue žrtve našeg naroda, to posebno pogađa", rekao je predsednik Srbije.

PROČITAJTE JOŠ - Čepurin: Kosovska "diplomatija u hodniku" se premestila iz Njujorka u Pariz; Stav Rusije i dalje isti

Zato želim, naglasio je predsednik Srbije, da se zahvalim na poštovanju koje ste ukazali prema srpskim žrtvama, a srpski narod i građani Srbije to i te kako umeju da cene.


ČEPURIN: KAO ŠTO VAM JE PUTIN REKAO, RUSIJA SPREMNA NA POMOĆ OKO PITANjA KiM


Rusija je spremna za saradnju i pomoć u rešavanju kosovskog pitanja, poručio je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin na sastanku sa premijerom Aleksandrom Vučićem. "Kao što je vama govorio naš predsednik (Vladimir Putin), sa naše strane postoji apsolutna spremnost za saradnju i pomoć u rešavanju tog jako važnog pitanja", rekao je Čepurin.

On je naveo da je Rusija zainteresovana za rešavanje kosovskog pitanja i da je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija pravni okvir koji treba da se poštuje prilikom traženja kompromisa. Glavni problem je, navodi on, u tome što se briselski razgovori vode već šest godina, te da, dok je Srbija ispunila sve postignute dogovore, to se ne može reći za drugu stranu.

Čepurin je istakao primer Zajednice srpskih opština, koja još nije formirana, te dodao da se nada da će u tom smislu biti napretka. Ruski ambasador smatra i da bi bilo dobro da se pomogne stranama u dijalogu koji se vodi u SB UN, podsetivši da će sutra biti održana sednica SB po tom pitanju.

"Situacija je takva da zahteva još više pažnje od strane SB, redovne sastanke, a ne pokušaje da se smanji rasprava", rekao je Čepurin i dodao da će se u svakom slučaju očuvati određeni optimizam.

U obraćanjima Vučića i Čepurina, koja su bila otvorena za medije, ambasador Rusije je rekao i da je obeležavanje stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata značajan datum i da niko i ništa ne može da umanje doprinos Srba i srpskog naroda toj velikoj pobedi.

"Kada se kaže ''večna slava i pamjat'' govori se o srpskim herojima u Velikom ratu", rekao je Čepurin. On je istakao da je poseta Vladimira Putina Srbiji od velikog značaja za odnose dve zemlje, te da je usmerena na jačanje bilateralne saradnje u svim oblastima, pre svega u ekonomiji.

"Imamo dobre rezultate, ali uvek imamo mogućnost da se oni poboljšaju, pre svega u interesu naših naroda", rekao je Čepurin i dodao da redovni kontakti svedoče i o ličnim prijateljskim odnosima između šefova dve države. To pokazuje i želju za saradnjom, uzajamnom pomoći i očuvanjem prijateljstva, zauvek, zaključio je Čepurin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (187)

Emina

14.11.2018. 11:33

Velila stvar za Srbiju. Poseta lidera najmocnije drzave na svetu i velikog prijatelja Srbije..

Sinisa

14.11.2018. 11:34

Slazem se sa Aleksandrom, ovo ce biti jedna od najvaznijih poseta. Nadam se dobrom ishodu sastanka sa pozitivnim resenjima po nas.

Miki

14.11.2018. 11:36

Rusija je velika sila koja je na našoj strani i nikada neće uraditi ništa protiv naših interesa.

Bella75

14.11.2018. 11:36

Karike lanca se polako nižu, pomoć i podrška Rusije nikada nisu izostali! Poseta je jako bitna i nadamo se baš najplodonosnija!

star

14.11.2018. 11:39

Bez obzira što je Tači uspeo da prozbori nekoliko reči sa ruskim predsednikom Putinom, Srbija i njen predsednik od njegove posete očekuju najplodotvorniju po broju i sadržini sporazuma za Srbiju.

Vanja

14.11.2018. 11:42

Predstojeća poseta je svakako jedna od najvažnijih poseta za našu zemlju, odnosi sa Rusijom su odlični a sve češći susreti doprinose razvoju saradnje u svim oblastima.

мицика

14.11.2018. 11:44

Путинова посета може много доброг да донесе Србији.

Lazar

14.11.2018. 11:44

Predstojeći susret je od velikog značaja za unapređenje saradnje i jačanje dobrih odnosa.

Tamara

14.11.2018. 11:45

Međusobna saradnja između naših dveju zemalja u svim oblastima je na veoma visokom nivou.

Dunja

14.11.2018. 11:46

Verujem da ce ova poseta Putina Srbiji biti na visokom nivou, sto prijateljskom isto tako i ekonomskom.

Žika

14.11.2018. 11:49

Putin naredio Vučiću da izvede ratne vojne vežbe,da bi on naš veliki saveznik i prijatelj Putin,utvrdio veliku cenu sa čelnicima Albanske mafije za Kosovo i Jug Srbije...Ovo je već viđen scenario iz devedesetih kada je Milošević ratovao,a Jelcin trgovao Srpskom nesrećom na prostoru bivše SFRJ!Ruska ekonomija je sada zbog sankcija u kolapsu,isto kao što je bila i ekonomija tadašnjeg SSSR-a u kolapsu i zato su tada,a i sada Rusima potrebne milijarde američkih dolara,a Srbija se može unovčiti!

Jelica

14.11.2018. 11:50

U vreme velikih podela na planeti mi ostajemo dosledni da ostanemo otvoreni ka svima .Srbija i Rusija u narednom periodu ce samo jacati svoje prijateljstvo.

jecka

14.11.2018. 11:55

Putinova podrska nam znaci kako u ekonomskom tako i u svakom drugom smislu, posebno kada je u pitanju KiM

Mila

14.11.2018. 11:57

Srbija i Rusija imaju izuzetnu saradnju u svim oblastima i svakako da ce i ova poseta biti od velikog znacaja za Srbiju, pogotovu kad je rec o borbi za ocuvanje KiM.

Spale

14.11.2018. 12:28

Otelotvorenje prijateljskih odnosa je otelotvorenje vizije koju Srbija ima kada je Rusija u pitanju. Hvala Rusiji sto ima kozistentnu politiku prema nama iako su njeni interesi mnogo veci od nas samih.

NASAMARILI GA PRIJATELJI U PARIZU

14.11.2018. 12:28

ZAR TOLIKU BLAMAZU SEBI DA DOZVOLI? Svuda se hvalisemo kakvu mudru politiku vodi nas Vucic, a nije bio u stanju da prokuzi namere francuskog sljama sta mu sprema u Parizu.

Aca

14.11.2018. 12:37

Nasi prijatelji dolaze kod nas a u Pristini klecaju kolena nekima zbog toga.Jos jaca i veca saradnja sa Rusijom da bude.

Putnik

14.11.2018. 12:44

Rusija je nama pravi i iskreni prijatelj i to nam pokazuje iz dana u dan. Nadamo se dobrim vestima mada posle svakog sastanka sa nasom bracom dobijemo lepe vesti.

Sasa

14.11.2018. 12:51

Путин је увек био тамо за Србију када је помоц у питању.

marko

14.11.2018. 12:55

Srbija ima čast da ugosti Ruskog predsednika i da se potpisu jos neki sporazumi za prosirenje saradnje.Rusija Srbiji pruža podršku i oko rešavanja problema sa Pristinom i podržaće svako kompromisno rešenje za koje se dogovore Beograd i Priština.

Perkan

14.11.2018. 13:01

Jos jedna velika poseta Ruskog predsednika koja je od sustinskog znacaja za Srbiju,kako za infrastrukturu i energetiku tako i za inovativne tehnologije ali i za pitanje Kosova.

Bojan

14.11.2018. 13:06

Poseta u koju ce biti uprte oci sveta ali Srbija se ne obazire i zeli da jos unapredi saradnju sa Rusijom.

sava

14.11.2018. 13:06

ogromnu podršku Rusija daje teritorijalnom integritetu Srbije i njenim naporima za pronalaženje kompromisnog rešenja za KiM.

Dzo

14.11.2018. 13:33

Predstojeća poseta Vladimira Putina Srbiji od velikog značaja je za odnose dve zemlje, usmerena na jačanje bilateralne saradnje u svim oblastima, pre svega u ekonomiji pa i u vojno-tehničkoj oblasti.

JAO PUTINE POMAGAJ

14.11.2018. 13:40

NASAMARISE ME PRIJATELJI U PARIZU. Kolko som mi jadni i bedni, niti znamo kud smo posli, ni dokle smo dosli.

tara

14.11.2018. 13:41

Srbija ima čast da ugosti Ruskog predsednika i da se potpisu jos neki sporazumi za prosirenje saradnje.Rusija Srbiji pruža podršku i oko rešavanja problema sa Pristinom i podržaće svako kompromisno rešenje za koje se dogovore Beograd i Priština.

Uros

14.11.2018. 14:03

Nema nikakve sumnje da je Rusija uz Srbiju po pitanju Kosova. Ne može to nikakav "protokol" promeniti. Tači može da plati stolicu za sedenje u Parizu, ali Putin ne menja mišljenje kao mesta za sedenje.

Veca

14.11.2018. 14:10

Poseta Vladimira Putina jos vise ce ucvrstiti prijateljske odnose dve drzave,a za nas narod znaci veliku podrsku u resavanju pitanja vaznih za nasu zemlju.

Mihajlo

14.11.2018. 14:23

Poseta Putina predstavlja veliku čast za Srbiju i samim time još dodatno ojačava odnose

Radenko

14.11.2018. 14:25

Verujem da ce poseta Vladimira Puina do sada biti najplodonosnija i najplodotvornija u smislu i broja sporazuma i sadrsine sporazuma, u razlicitim sferama drustvenog zivota, koje cemo zajednicki da potpisemo. Gradjani Srbije ce ga docekati rasirenih ruku imod srca jer je on nasi veliki i iskren prijatelj.

sonja

14.11.2018. 14:26

Poseta predsednika Putina bi trebalo da bude konstruktivna i da se stav o rešavanju KIM privede realizaciji, očekujemo da se preseče ucenjivanje oko priznanja nezavisnosti i nađe konstruktivno rešenje za oba naroda, i zbog budućih generacija i srpskih i albanskih.

Miki

14.11.2018. 14:43

Podrska Rusije Srbiji do sada nikada nije manjkala pa ce tako i sada biti.Nadamo se uspesnoj poseti

Mina

14.11.2018. 14:50

Podrska Rusije nam je uvek dobro dosla i Rusija uvek moze racunati nas i ako smo mala zemlja.

Tina

14.11.2018. 15:06

Rusi i Srbi prava braca i velika podrska s njihove strane i uvek ce biti dobrodosli kod nas.

Aleksandar

14.11.2018. 15:14

Svaki put kad se sastanu Vucic i Putin, sklope se brojni sporazumi, nema sumnje da ce tako biti i ovaj put.

Dejan P

14.11.2018. 15:16

Svi primecujemo koliko je odnos Rusije i Srbije iz godine u godinu bolji. Jako je bitno imati za prijatelja jednu tako mocnu zemlju.

mita

14.11.2018. 15:26

Poseta Putina našoj zemlji je od velikog značaja!Saradnja Srbije i Rusije je uvek bila odlična.

Zvonko

14.11.2018. 16:14

Sam Putinov dolazak u Srbiju puno toga kazuje. Na prvom mestu prijateljstvo, na drugom saradnja

David

14.11.2018. 16:24

Podrška Rusije u rešavanju pitanja KiM je ključna sada. Koliko nam ekonomska saradnja sa njima znači, suvišno je govoriti.

dada

14.11.2018. 16:48

Uvek smo imali poverenje u Rusijuu ali se nadam da cemo sad imati svu mogucu podrsku od njih

Milan

14.11.2018. 17:25

Uzdam se u podrsku Rusije, malo ko jos hoce i zeli da se pitanje Kosova i Metohije resi sto pre

avanturista

14.11.2018. 17:36

Srbija i Rusija neraskidivi prijatelji,jačanje odnosa dokaz podrške i uzajamnog uvažavanja

Mijat

14.11.2018. 17:40

Ova poseta ce nam mnogo znaciti.Mozda ce biti najznacajnija do sada.Ocekujemo jos vise sporazuma,prijateljskih saveta i jos jacu podrsku

Janko

14.11.2018. 18:01

Putinova poseta će nam doneti rešenje mnogih problema i još više učvrstiti naše prijateljstvo!

Sara

14.11.2018. 18:22

U trenutku kada Srbiji treba podrska, ima je upravo od Rusije. Znacajne su nam posete svih zvanicnika ali posebno se radujemo Rusima.

Serbinator

14.11.2018. 18:32

Iz Rusije je najavljeno da će zajedno sa Putinom doći paket investicija koji će biti najveći iz Rusije do sada u ovom delu Evrope.

Serbinator

14.11.2018. 18:35

Putin će sa sobom doneti i nove invistotore u Srbiji i nova radna mesta. K simbolično će doći 14 januara.

Fudbaler

14.11.2018. 18:51

Srbija po broju žrtava verovatno prva ili druga zemlja proporcionalno broju stanovnika i teritoriji koju je obuhvatala, na savezničkoj strani naravno, i zato nas sve što se dogodi ili negira ili na bilo koji način umanjue žrtve našeg naroda, to posebno pogađa. Srbija i Rusija zaista radi na tome da građani Srbije žive bolje.

Sinisa

14.11.2018. 20:08

Iskreno se nadam da ce tako i biti, Putin je razuman covek sa kojim imamo odlicnu saradnju i to treba iskoristiti, a znam da mi hocemo.

Zoki

14.11.2018. 20:22

Željno očekujemo dolazak Putina i treba mu prirediti svečan doček jer je on veliki čovek za Srbiju.

Mrka

14.11.2018. 22:30

Zajedno sa Rusijom koračamo sigurnim korakom ka novim zajedničkim saradnjama i pobedama.

Milan

14.11.2018. 22:31

Odlicni odnosi produkuju sve ovo sto se sada desava. Verujem da ce se potpisati i ugovor za novi raketni sistem mozda S-300?

Mirko

14.11.2018. 23:15

Susret ruskog i srpskog predsednika je uvertira u novu saradnju na mnogim poljima.

Tasa

15.11.2018. 06:21

Putinova poseta će samo ojačati već jake veze između Srbije i Rusije. Očekujemo još ruskih investicija u Srbiju!

Ina

15.11.2018. 06:59

Ova poseta je najvaznija i od nje nam zavisi mnogo toga ali mi verujemo predsedniku

Ana

15.11.2018. 07:41

Svaka Putinova poseta donese mnogo benefita za Srbiju, tako ocekujemo i od ove

Olja

15.11.2018. 07:42

Treba ga dočekati kako dolikuje i velika je čast Srbiji dolazak predsednika Putina!

Sanja

15.11.2018. 07:56

Ova poseta će biti potvrda prijateljstva, podrške i uspešne ekonomske saradnje.

Tatjana

15.11.2018. 08:02

Zahvalni smo Rusiji na podršci koju nam pružaju u očuvanju teritorijalnog integriteta i što podražavaju naše napore za postizanje kompromisnog rešenja!!

Ana

15.11.2018. 08:22

Rusija je velika i mocna zemlja njihova podrska mnogo znaci nasoj zemlji. Rusi su nasi veliki prijatelji

Dana

15.11.2018. 08:26

Verujem da ce Putin biti docekan kako i zasluzuje. To ce biti najvaznija poseta do sada.

Fedja

15.11.2018. 08:31

Visevekovno prijateljstvo je neraskidivo , dve zemlje koje iznad svega cene svoju slobodu.

Milenko

15.11.2018. 08:48

Dolazeci susret predsednika Putina i Aleksandra Vučića u Beogradu će sigurno staviti tačku na mnoga špekulisanja i pokušaje zapada udaljavanja Srbije od Rusije.

Najbolja

15.11.2018. 08:50

Odlični odnosi kako diplomatski tako i bilateralni između Srbije i Rusije nemože niko da pokvari. Ucene i prazna obećavanja Srbiji od strane Amerike i NATO su prazne priče sa duplim krajem i početkom. Rusija iskren i dokazan prijatelj Srpskog naroda i Srbije.

Janko

15.11.2018. 08:54

Hvala Rusiji što nas podržava kako na političkom tako i na ekonomskom planu.