Britanija ne odustaje od samita o Bregzitu 1Foto: EPA-EFE ANDY RAIN

Strategija za Bregzit britanske premijerke Tereze Mej našla se danas ponovo na udaru sa svih strana, što je dodatno povećalo opasnost da parlament neće prihvatiti njen plan i da će Velika Britanija biti primorana na potencijalno haotični izlazak iz bloka „bez dogovora“, ali britanska vlada je i pored toga saopštila da neće odustati od učešća u specijalnom samitu o Bregzitu koji je zakazan za kraj novembra.

Britanski i pregovarači Evropske unije razgovarali su do skoro tri sata iza ponoći u noći između ponedeljka i nedelje, saopšteno je iz Dauning strita, ali nije postignut nikakav pomak u pregovorima, naročito kada se radi o pitanju irske granice. Intenzivni pregovori će biti nastavljeni tokom ove nedelje, ali osim ukoliko ne bude napravljen dramatičan napredak do srede uveče, postoji mogućnost da samit na kojem bi krajem meseca trebalo da bude odobren nacrt dogovora o izlasku bude otkazan. Ukoliko do toga dođe, dogovor o Bregzitu bi mogao da bude potpisan na sastanku EU planiranom za 13. i 14. decembar, ali bi u tom slučaju ostalo premalo vremena da se on ratifikuje u britanskom parlamentu pre Božića.

Na sastanku u Briselu, glavni pregovarač EU za Bregzit Mišel Barnije je ministrima za evropska pitanja iz 27 zemalja članica EU rekao da nije ostvaren napredak u pregovorima sa Britancima. „Intenzivni pregovori će biti nastavljeni, ali do sada nije postignut nikakav dogovor“, rekao je Barnije.

Ako se do dogovora ne dođe u narednih 36 sati, predsednik Evropskog saveta Donald Tusk bi ipak mogao da insistira na održavanju novembarskog samita na kojem bi trebalo da bude objavljen i sporazum o izlasku i politička deklaracija o budućim odnosima Velike Britanije i EU. Tereza Mej želi po svaku cenu da samit bude održan u novembru kako bi se osiguralo da bude dovoljno vremena da parlament ratifikuje sporazum pre Božića. Međutim, tokom sastanka sa Barnijeom predstavnici 12 glavnih gradova u EU insistirali su na tome da pregledaju svaki sporazum između Evropske komisije i Velike Britanije pre nego što on bude zvanično objavljen, uključujući i političku deklaraciju o budućim odnosima.

Nemački ministar za evropska pitanja Majkl Rot kaže da su zemlje članice „već napravile mnoge kompromise ali da je manevarski prostor veoma ograničen“ i da „Britanci tačno znaju dokle su razgovori stigli“. Belgijski zamenik ministra Didije Rejner rekao je novinarima: „Imamo vremena, ali ne baš mnogo, i iako u ovom trenutku deluje da će biti veoma teško da se ostvari pravi napredak pre Božića, ja se nadam da će to biti moguće“. On je dodao da sa svih strana postoji spremnost da se ispitaju različite mogućnosti i da se radi na postizanju dobrog sporazuma, ali da postoje i brojna ograničenja. „Kada se radi o Irskoj, mi smo izneli predlog sa nekoliko izmena tokom prethodnih dana ali do sada nismo došli do pozitivnog rešenja, iako se nadam da hoćemo tokom narednih nekoliko nedelja“, kaže Rejner.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari