DW: Konačni odlazak jednog strašila

Nakon sunovrata CSU u Bavarskoj šef te stranke Horst Zehofer rešio je da se sledeće godine povuče sa funkcija.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.11.2018.

10:36

DW: Konačni odlazak jednog strašila
Foto: Tanjug/AP/Martin Screiber

Tako će se završiti jedna drama sa čovekom koji je hteo da uvek bude u pravu, komentariše Jens Turau za "Dojče vele".

"Kakvi meseci za Horsta Zehofera (69) u Berlinu! Šef bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU) i savezni ministar unutrašnjih poslova gonio je iz iskušenja u iskušenje i prijatelje i neprijatelje, i stručnjake i novinare. I to sve za samo nekoliko meseci koliko je proveo u Berlinu. Zbog nagomilanih događaja deluje da je Zehofer tamo već čitavu večnost.

Još je sredinom marta bio premijer u Minhenu, a onda je prešao u Berlin i ludilo je počelo. Beskrajne debate o izbegličkoj politici. Ultimatumi kancelarki. Pretnja ostavkom i povlačenje te pretnje u istom danu. I na kraju apsurdna svađa o šefu Službe za zaštitu ustavnog poretka Hans-Georgu Masenu kojeg je najpre unapredio, a onda ipak otpustio. To je dovelo saveznu koaliciju do ivice pucanja, sve zbog šefa jedne službe.

Uvek u centru dešavanja on, Horst Zehofer, ređajući bizarne nastupe tokom kojih je iznosio zaumne optužbe na račun onih koji više nisu ni razumeli šta priča. Zapravo na račun svih.

U suštini se uvek radilo o jednome: da Zehofer svima pokaže kako je u pravu. Još 2015. je oštro kritikovao relativno liberalnu izbegličku politiku kancelarke, ali mu to nije prošlo. On je pak podbadao i pleo intrige gde god je mogao, čak je na jednom kongresu CSU priredio dramolet kada je kancelarki sa bine držao lekcija kao da je šiparica.

Tamo kod kuće, u Minhenu, njegova CSU ga je prvo sledila u ovom opasnom slalomu sve dok – prekasno, usred izborne kampanje u Bavarskoj – nije shvatila da time tera birače od sebe. CSU je žestoko pala na izborima, ali ih je pregrmela jer ipak ostaje na vlasti, doduše u koaliciji. To je bio težak poraz za premijera Markusa Zedera, ali ujedno šansa da potera Horsta Zehofera sa mesta šefa stranke tako što će njega okriviti za poraz.

Sada je drami kraj – Horst Zehofer je rešio da se povuče tokom sledeće godine. Najpre sa čela partije, a onda i sa mesta saveznog ministra unutrašnjih poslova. Tako je, prenose izvori, rekao na sastanku partijskog vrha u Minhenu. Stranka će dobiti novog šefa već u januaru ili februaru.

Ipak on još neko vreme ostaje na čelu moćnog ministarstva u Berlinu. Očito je zašto još ostaje u gradu gde se ne oseća komotno – još bi da dokaže Angeli Merkel da je on, a ne ona, bio u pravu. Moguće da će ga ogorčenje proći tek kada i ako to dokaže. Šanse mu nisu loše jer Merkel trenutno nema snage da ga otera iz Vlade. Time bi njena ionako poljuljana Vlada odjezdila u sledeću krizu.

Pre mnogo godina je Zehofer još bio angažovani socijalni političar, verzirani ekspert za zdravstvenu politiku, ubeđeni konzervativac. Čvrsto ukotvljen u Bavarskoj i CSU. To je pluskvamperfekat. U poslednje vreme je nanosio samo štetu – i stranci, i zemlji, i političkoj kulturi. I sebi samom. To ima u sebi crtu lične tragedije", piše Turau.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: