Makron: Stabilnost sveta ugrožena nacionalizmom, rasizmom, anitisemitizmom i ekstremizmom 1Foto: EPA-EFE/GONZALO FUENTES / POOL MAXPPP OUT

Predsednik Francuske Emanuel Makron otvorio je danas mirovnu konferenciju u Parizu, u sklopu obeležavanja stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata, i poručio da je stabilnost sveta ugrožena nacionalizmom, rasizmom, anitisemitizmom i ekstremizmom, ali i ekonomskim, ekološkim i krizama migracija, prenosi AP.

Makron je nazvao „istorijskim“ susret 84 svetska lidera, koji su Pariz došli kako bi obeležili završetak sukoba. „Ono što je važno za budućnost jeste kako će ova slika biti interpretirana“, rekao je Makron, „kao simbol trajnog mira među nacijama ili kao slika poslednjeg momenta jedinstva pre nego što svet sklizne u novi haos“. „To potpuno zavisi od nas“, rekao je Makron. Pariski mirovni forum ima za cilj promociju konkretnih aktivnosti koje vode ka miru i trebalo bi da se održava svake godine, dodao je francuski šef države. (kraj) vip/ivt 17:20

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš upozorio je kako danas i svetu postoji nekoliko činilaca koji su doveli do neuspeha i mir koji je proizišao iz Prvog svetskog rata. Čelnik UN je na Pariskoj konferenciji povodom obeležavanja 100. godišnjice od okončanja Prvog svetskog rata, među te činioce ubrojao trgovinske sukobe i polarizaciju koja nije prevaziđena posle ekonomske krize 2008. godine.

On je izrazio posebnu zabrinutost i zbog „krize povjerenja“ u Evropsku uniju. Gutereš je priznao da postoje problemi i u UN, ali je naglasio važnost te oganizacije za sprečavanje svetskog rata u proteklih 73 godina. On je danas razgovarao sa svetskim liderima na mirovnom forumu u Parizu povodom stogodišnjice primirja kojim je okončan Prvi svetski rat. Predsednik SAD Donald Trump, koji je izrazio prezir za multilateralne skupove, preskočio je taj događaj, navodi AP.

Merkel je danas uputila apel za uspostavljanje mira i stabilnostu u svetu, 100 godina pošto je Nemačka poražena u svetskom ratu, napominjući „da se ne može jednostavno stajati i gledati“ dok je širom sveta sve više sukoba, prenosi AP.

Govoreći na Pariskom mirovnom forumu, Merkel je osudila „nacionalnu silovitost i vojnu aroganciju“ koji su doveli do „besmislenog krvoprolića“ u dva svetska rata. Ne može se mir uzimati zdravo za gotovo, moramo da radimo za njega, rekla je Merkel. Merkel je upozorila da „nedostatak komunikacije i nespremnosti kompromisa“ mogu imati opasne posledice, aludirajući time na politiku američkog predsednika Donalda Trampa „Amerika pre svega“, ukazuje AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari