Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 12.11.2018.
00:25
Đ. Barović - Vesti A

Kep na slobodi od decembra?

Slađana Čanković, pravni zastupnik Dragana Vasiljkovića, Kapetana Dragana, otkriva za "Vesti" da će Županijski sud u Varaždinu 14. novembra odlučivati o službenom zahtevu da se njen klijent pusti na slobodu jer je odležao dve trećine zatvorske kazne.

youtube/ Al Jazeera Balkans
Dragan Vasiljković na suđenju

- Sudsko veće će 14. novembra video-linkom i saslušati Vasiljkovića, ali ne postoji precizan rok kada bi mogli da donesu presudu - kaže Čanković.

Savo Štrbac, direktor Veritasa i član tima odbrane Kapetana Dragana za "Vesti" dodatno pojašnjava razloge pravne zavrzlame i mogući ishod ove sudske sednice.

- Sve se zaista oteglo, ali prevashodno zbog letnjih odmora i kasnije određivanja nadležnosti postupajućeg suda. Taj zahtev je podnet krajem avgusta, odnosno čim je Vasiljković prebačen u zagrebački Remetinec, ali tada nadležnom Županijskom sudu u Velikoj Gorici. Međutim, čim je prebačen u Lepoglavu i taj zahtev je prebačen na odlučivanje Županijskog suda u Varaždinu, mada je odluka suda morala da bude mesec dana od dobijanja zahteva - objašnjava Štrbac i navodi da će o prevremenom puštanju na slobodu odlučivati tročlano sudsko veće na čelu sa nadležnim sudijom koji je zadužen za izvršenje kazne.

- Sudsko veće će ocenjivati više "parametara", a ključan je njegovo vladanje u zatvoru, odnosno izveštaj ustanove u kojoj trenutno izdržava kaznu. Međutim, sudije se mogu rukovoditi i drugim uslovima poput onog da "izrečena sigurnosna mera nije postigla svrhu" ili zbog "drugih razloga" koje sud oceni "opravdanima". Istovremeno, Vasiljković će na ovoj sednici biti prisutan posredstvom video-linka, a svaki od sudija će imati mogućnost da mu postavi pitanja - navodi Štrbac i dodaje da je posle te odluke moguće uložiti žalbu o kojoj će razmatrati Vrhovni sud Hrvatske, ali da će se sve odvijati po hitnom postupku.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Sa pravosnažnošću te odluke, postupajući sudija ima rok od tri dana da donese rešenje o puštanju na slobodu, a potom zatvorska uprava ima još tri dana da tu odluku sprovede u delo. Očekujem da bi u slučaju pozitivnog ishoda, Kapetan Dragan mogao da se nađe na slobodi najranije u decembru ove godine.

U slučaju da ovaj zahtev bude odbijen, Vasiljković istog trenutka ima mogućnost da podnese svoj zahtev da bude pušten na slobodu, a procedura će biti ista.

"Kvaka" u celoj priči je da bi ukoliko i taj zahtev bude odbijen, on mogao da podnese sledeći tek za godinu dana, što u praktičnom smislu znači - onda kada se već nađe na slobodi jer je odležao svih 13,5 godina zatvora na koliko je osuđen u Splitu.

- I tu bi onda bilo dosta kontroverzi, jer hrvatski zakon omogućava da zatvorenik može da traži prevremeni otpust i tri meseca pre nego što zvanično odleži propisanu kaznu. Ali nadam se da nećemo doći do takvom scenarija - ističe Štrbac.

Dobar tretman u zatvoru

Slađana Čanković je pre desetak dana posetila Vasiljkovića u Lepoglavi i kaže da je on zadovoljan tretmanom i uslovima u zatvoru.

- Nema nikakvih problema i ne žali se ni na šta. Vreme provodi uglavnom čitajući i trenirajući, a na dvojak način razmišlja o predstojećoj sednici na kojoj se odlučuje o njegovom prevremenom puštanju na slobodu. I veruje da bi morao biti pušten, a opet, zbog dosadašnjeg iskustva, sumnja da će do toga sada i doći - kaže Čanković.

 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online