Najnovije vesti
Vesti Politika
Petrič: Vučić i Tači da stave kraj na Prvi svetski rat

Petrič: Vučić i Tači da stave kraj na Prvi svetski rat

Bivši specijalni izaslanik EU za Kosovo i bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Volfgang Petrič izjavio je da je značajno što su Aleksandar Vučić i Hašim Tači, dva ključna lidera sa Balkana, prisustvovali svečanosti povodom obeležavanja stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata u Parizu.

20181015_tanjug_dragan kujundzic_beograd_Di015289147_preview Foto: Dragan Kujundžić / Tanjug
20181015_tanjug_dragan kujundzic_beograd_Di015289147_preview

Petrič je tako za sajt demostat.rs komentarisao to što su se među svetskim liderima na skupu u glavnom gradu Francuske našli i srpski i kosovski predsednik, kazavši da "na Balkanu, ni nakon stotinu godina od konflikta, koji je nastao austrijsko-srpskom konfrontacijom, taj konfikt nije okončan".

- Nadam se da su njih dvojica sa ove svečanosti poneli poruku da samo ujedinjena Evropa može da reši balkanska pitanja koja i dalje muče region. Da bi to postalo stvarnost, potrebno je da njih dvojica dođu do istorijskog kompromisa o poslednjem preostalom istorijskom konfliktu, čime će se staviti kraj na Prvi svetski rat - poručio je austrijski diplomata.

Podseća se da je Petrič u više navrata tvrdio da "postoji opasnost od zamrznutog konflikta na Kosovu" i javno se založio za "administrativne korekcije" kao moguće rešenje kosovskog pitanja.