"Tenis" ponovo odložio dolazak, pitanje da li će ikad otvoriti pogon u Srbiji

Nemačka mesna industrija "Tenis" ponovo je za godinu dana odložila dolazak u Srbiju, a ovaj put razlog je afrička kuga svinja koja vlada u zemljama u okruženju.
"Tenis" ponovo odložio dolazak, pitanje da li će ikad otvoriti pogon u Srbiji
Foto: Pixabay
Ovo nije prvi put da nemački gigant odloži dolazak. Tako su pojedine vojvođanske opštine i ove godine zemljište namenjeno "Tenisu", dale u zakup srpskim poljoprivrednicima, pišu "Novosti".
 
"Komisija za investicije odobrila je pomeranje od godinu dana za kompaniju 'Tenis'. Razlog je što se u Evropi pojavila afrička kuga svinja. To podrazumeva veliku količinu svinja i prerađevina koje treba ovde da se prevezu, a kako postoji zabrana kretanja, ne može nigde da se pomera. Zemljište koje je namenjeno biće dato u zakup, dok ne krene investicija", rekli su za beogradski list u Ministarstvu poljoprivrede.
 
Kako kažu u zrenjaninskoj gradskoj upravi, i ove godine poljoprivrednicima iz ove banatske opštine biće dodeljeno oko 2.500 hektara državnih oranica u arendu, jer je "Tenis", koji na ovo zemljište polaže pravo prečeg zakupa na 30 godina, odustao od njene realizacije. Bez zvaničnog obrazloženja i objašnjenja. 
 
Isto se dogodilo i prošle godine. Iz Gradske uprave Zrenjanin ne daju bliža objašnjenja šta se događa i kada će nemačka kompanija ući u zakup zemljišta.
 
S druge strane, banatski paori pozdravljaju odluku o davanju državne zemlje u zakup lokalnim poljoprivrednicima, uz isticanje da najbolje znaju da gospodare oranicama i da "Tenis" nikad nije ozbiljno nameravao da zasnuje proizvodnju u Srbiji.
 
Srpski agroekonomista Milan Prostran ističe da je čekanje "Tenisa" prilično neizvesno. Memorandum sa "Tenisom" potpisan je još 2015. godine i od tada se čeka da oni dođu.
 
"Ne znaju se još ni detalji ovog projekta, ali ni njihove namere. Bilo je reči da im treba 15.000 hektara zemlje i da će da se bave preradom. Sada se više ništa ne zna. Vlada Srbije je toliko puta vodila te pregovore, da više ne možemo da budemo sigurni da li će uopšte i doći. U Srbiji generalno postoji kriza u svinjarstvu. Od afričke kuge, do raznih drugih problema. Kada su počeli pregovori sa "Tenisom" osnovno tržište bila je Ruska Federacija. Sada, ni u mašti, ne može da se nagađa šta oni hoće u Srbiji", objašnjava Prostran za "Novosti".
  • Ivan

    12.11.2018 07:01
    Auuu,bas sam rastuzio,morace veliki gazda brzo da reaguje,jer kad odu s vlasti,da tamo svu svoju oligarhiju,posalje u Tenis....
  • I Tenis i LingLong

    12.11.2018 02:09
    & Cubi
    nego šta; tamo gde se poklanja zemlja, poklanja se i voda http://www.pnas.org/content/110/3/892, takoreći mi ovde imamo u izobilju sve što nekom treba da se da na poklon, na milione hektara zemlje (4,2 miliona obradivog) i hidro potencijal. Napredni i nesvesni kakvi jesu, ubrzano uništavaju sve što im padne šaka: grad je Zrenjanin, investicija je kineska, a tehnologija prljava (čitaj kao emisiju u vazduh heksana, metanola, stirena, formaldehida..) Kad uzmeš ko koje resore u državi vodi i ne bilo čudno da pored svega što imamo sa njima postanemo i gladni i žedni i bolesni, ako do sada već nismo.
    https://ilovezrenjanin.com/vesti-zrenjanin/zasedala-skupstina-grada-kineska-investicija-nalaze-hitnost-saziva/
  • I Tenis

    12.11.2018 00:50
    i LingLong
    Grad je Zrenjanin, investicija je kineska, a tehnologija prljava.
    Naprednim investicijama za dalje nazadovanje poljoprivrede u Banatu.
    https://ilovezrenjanin.com/vesti-zrenjanin/zasedala-skupstina-grada-kineska-investicija-nalaze-hitnost-saziva/

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.