O srednjem veku na nov način 1

Istorijski roman “Gorolom”domaćeg pisca fantastike Aleksandra Tešića (Čačak, 1961), poznatog po trilogijama epske fantastike inspirisanim srpskom i slovenskom mitologijom “Kosingas”i “Miloš Obilić”, koji se nedavno pojavio sa potpisom izdavačke kuće “Strahor”, biće bez nastavaka, namera je izdavača i autora.

Ipak, i pored činjenice da je radnja smeštena u srednjovekovnu Srbiju 14. veka, direktna veza sa prethodnim serijalima ovog autora je protagonista, pozajmljen iz trilogije “Miloš Obilić”.

„Aleksandar Tešić romanom “Gorolom”, čija je radnja smeštena u 1358, podario je priču koja se čita kao najbolji avanturistički roman. Ovo je priča o osveti, časti, ljubavi, zaverama i junaštvu. Dinamično napisan, roman nam na sasvim nov način približava srednji vek i Srbiju tog vremena.

U romanu saznajemo i o narodnim običajima, vladajućim zakonima, ali i o paganskim uticajima u hrišćanskoj Srbiji. Slikovito i uzbudljivo, opisani su viteški turniri, borba vlastele, stradanje raje, trgovina robljem, i ratovi koji ostavljaju pustoš, glad i bedu. Roman “Gorolom”, omeđen istorijskom pričom, nudi uzbudljivo štivo koje ne možete da ispustite iz ruku do samog kraja“, beleži, između ostalog, kritičarka Dragana Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari