Omiljeno šetalište- pluća Pirota 1Foto Zoran Panić

Sadnjom stabala na Keju kraj Nišave od Železničkog mosta do asfaltne baze  i priredbom učenika, danas je akcijom pod  nazivom ‘’Kej pluća našeg grada’’ završeno obeležavanje 95. godišnjice od početka izgradnje Keja  omiljenog šetalista kraj Nišave  u samom cenrtru Pirota, simbola ovog grada.

U proteklom periodu održani su brojni programi povodom ove godišnjice a sve u znaku akcije ‘’Kej uvek i zauvek’’

U današnjoj akciji sadnje drveća učestvovalo 250 učenika iz pirotskih osnovnih i srednjioj škola, njihovi učitelji i nastavnicvi, kao i mališani iz Predškolske ustanove ‘’Čika Jova Zmaj’’.Uz nesebičnu pomoć radnika JP ‘’Komunalca’’ ovaj deo grada je dobio novi drvored i potpuno novi izgled

– Radujemo se što učestvujemo u ovoj akciji , što će Kej biti produžen i biti još lepši- kaže učenik osmog razreda OŠ ‘’Vuk Karadžić’’ Jovan Veljković.

Učenik sedmog razreda iz OŠ ‘’Dušan Radović’’ Luka Mitič kaže da će sadnjom novog drvoreda ovaj deo Keja kraj Nišave dobiti novi izgled

-Sadimo drveće da nam grad bude lepši i osim sadnje danas smo sakupljali suvu travu i lišće. Akcija mi se veoma dopada i voleo bi da čuvamo prirodu i zdravu životnu sredinu- kaže Luka,

Njegov imenjak, učenik trećeg razreda Tehničke škole Luka Jovanović dodaje da je akcija sadnje za sve njih veliki izazov i da žele da Kej bude još lepši.

Izvršna direktorka JP ‘’Komunalca’’ Nadežda Avžner kaže da je grad minulih dana dobio nove drvorede, da sledi nastavak a da je ovo danas još jedna lepa akcija.

-Danas ćemo na ovom potezu zasaditi 120 sadnica, biće novih sadnica oko kompenzacionog bazena, ulice koja vodi do Opšte bolnice Pirot i  ulica ka ‘’Tigru’’.  Kad sve saberemeo ove jeseni smo u našem gradu zasadili oko 800 stabala, što je od velikog značaja za naš grad- rekla je Avžner.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić se zahvalio deci koja su učestvovala u ovoj akciji, njihovim učiteljima, vaspitačima i nastavnicima i svima koji su učestvovali u njegovoj izgradnji.

Zaista je Kej pluća našeg grada. Imamo prelepo šetalište i centru grada i fitness zonu za uživanje. Rekonstruisani su ‘’Gazela’’ i Veliki most na Nišavi, izgradili smo novi most na Drugom ringu i novi Pešački most. Kej je popločan i osvetljen, obnovljen je drvored. Od mosta ‘’Gazela’’ do Železničkog mosta imamo Kej sa obe strane Nišave u ukupnoj dužini od 3,5 kilometara uredjenih staza. Tu nije kraj. Produžavamo Kej od Železničkog mosta do sela Poljska Ržana. Zahvaljujem se Ministarstvu ekologije koje nam je dodelilo 4 miliona dinara za pošumljavanje oko kompenzacionog bazena, brda Sarlah, ulice ka Bolnici, dvoreda u gradu. Pozivam da svi zajedno čuvamo Kej. Brinuti o gradu treba da se učimo od malena i veoma je važno da deca učestvuju u sadnji drveća i brinuće se o njemu- kaže Vasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari