Vesti

0

Dačić: Poseta pape bi bila korisna za Srbiju

Autor: SA

Izvor: Beta

Dačić: Poseta pape bi bila korisna za Srbiju

Izvor: Foto: Beta / Emil Vaš

 

 


"Mi veoma često odnose sa Vatikanom gledamo kroz probleme koji su postojali oko crkve u Hrvatskoj u Drugom svetskom ratu i slično. Odnosi s Vatikanom su mnogo više od tog pitanja", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je rekao da bi bilo dobro da postoje kontakti i sastanci predstavnika Srpske pravoslavne crkve s Vatikanom.

 

Želimo dijalog i kompromis

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da je Srbija spremna da, uprkos razlikama, učestvuje u dijalogu s Prištinom.

"Nadam se da će dijalog imati uspešan tok i uspešan kraj. Srbija je spremna da uprkos razlikama učestvuje u dijalogu sa željom da se postigne kompromisno rešenje koje mora da uvažava interese i Srba i Albanaca", rekao je šef srpske diplomatije na konferenciji s bečkim kardinalom Kristofom Šenbornom. 

Dačić je naveo da Beograd želi otvorene razgovore.

"Ne znamo kada će biti okončan dijalog, ali želimo da se razgovara otvoreno da se pokuša nalaženje rešenja i kompromisa, ali potezi Prištine su takvi da nikad ne realizuju dogovore", izjavio je on.

Govoreći o taksama na srpsku robu koje su uvele kosovske vlasti, Dačić je rekao da je reč o "ekonomskim merama koje nisu uobičajene u ekonomskim odnosima".

"Najveća prepreka dolasku do mirnog rešenja su vlasti u Prištini. Pitanje je žele li oni kompromis ili ne. Ali iskustvo nas uči da je bolje pregovarati sto godina nego ratovati", rekao je srpski ministar.

Šenborn je rekao da je rat najgore rešenje i izrazio nadu da dijalog neće trajati sto godina.

"Iz istorije smo naučili da se jedino zajedno može ići dalje", naveo je bečki kardinal.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR