KAD LEGENDA KAŽE Dragan Džajić: Pobeda Zvezde nad Liverpulom je najveći trijumf posle Barija 1991. godine!
Foto: Nebojša Mandić

intervju

KAD LEGENDA KAŽE Dragan Džajić: Pobeda Zvezde nad Liverpulom je najveći trijumf posle Barija 1991. godine!

Fudbal -

Crveno-beli su nadmašili sebe i pobedili Liverpul. Mnogo volim Milana Pavkova, alal mu vera. Vladan Milojević je taktički nadigrao Jirgena Klopa, istakao je počasni predsednik kluba i druga Zvezdina zvezda

Pobeda nad Liverpulom je najveća još od Barija 1991. godine, mišljenje je Dragana Džajića. Tvorac čuvene generacije koja je pokorila Evropu i svet opčinjen je Milanom Pavkovim, ali i celom ekipom, posebno trenerom Vladanom Milojevićem. Legenda kluba smatra da Crvena zvezda i u narednim godinama treba da ima kvalitetan sastav i igra u društvu najboljih klubova Evrope.

Kako ste videli utakmicu protiv Liverpula?

- Zvezda je i ovog puta pokazala da, nevezano za rivala, ima nešto što je krasi svih ovih godina, od postanka. Bilo je tako i ranije. Crvena zvezda je nadmašila sebe i pobedila Liverpul. A to nije prvi put. Uspeh protiv Liverpula je velik, mnogo velik, posebno jer su bili dobri igra, taktika, borbenost igrača... Ali bez takvog pristupa ne može da se pobedi klub kao što je Liverpul.

A navijanje? Deluje da je bilo kao u stara dobra vremena?

- Momenat navijanja bio je neverovatan. Kad je ekipa bila malo pala, kad je mogla da primi gol, digao se ceo stadion. Sever je davao energiju, svi ostali preuzimali. I to je Zvezda imala ranije. Različita su navijanja bila u različito vreme. Velika je Crvena zvezda, velika! Ovaj tim može mnogo, verujte mi. Stvarno može da prevaziđe mnoge slavne generacije Crvene zvezde.

foto: Starsport©

Da li je ovo najveća pobeda posle Barija?

- Sigurno! Jeste! Ali ranije su mnoge velike ekipe padale na Marakani. Setite se Reala, i oni su pali. Pa i taj Liverpul. Isto smo bili autsajderi, a izbacili smo ih. Neka ide ovako, nema veze. Ne treba sada da se previše zanosimo. Najvažnije od svega je to da se narod zadovoljan vratio kući.

Može li Zvezda svake godine da igra Evropu?

- Crvena zvezda treba da u budu}nosti nastavi ovako, bez obzira na to ko vodi klub. U perspektivi treba da računa na to da ima obavezu prema svojoj publici da igra s najboljima. Naše društvo jeste Liverpul, ali i Real, Barselona, Mančester junajted, Juventus... Zato moramo da imamo svake godine dobar i kvalitetan tim koji može da igra u Ligi šampiona. Mi se vraćamo iz mrtvih, ali ne svojom greškom.

Šta to ima Zvezda što ostali klubovi nemaju?

- To što može Zvezda kao klub, ne može niko! Ne u Srbiji, već u regionu! Ne može to ni Dinamo, ni Hajduk, ni Olimpija, ni Maribor... To su činjenice, neka se niko ne uvredi. Crvena zvezda je bila prvak Evrope, finalista Kupa UEFA, pobeđivala najveće klubove sveta. Da ne hvalim mnogo, uvek sam voleo da ostanem na zemlji.

foto: Starsport©

Kako ste videli junaka trijumfa nad Liverpulom Milana Pavkova?

- Volim tog momka! Svi to znaju u klubu! Alal mu vera! Neverovatan mlad čovek! Bog je pravičan, nagradio ga je! Pavkovu se sve vratilo, za njegov rad i požrtvovanje. Svašta je preživljavao. To je rekao i trener Milojević. Velike igračke zasluge ima Pavkov za Ligu šampiona. Setite se samo Slovačke i Austrije, gde je ušao u igru s klupe.

Uvek ste bili podrška treneru Vladanu Milojeviću. Šta kažete o tome kako je nadmudrio Jirgena Klopa?

- Odličan je bio! Taktički je sve pripremio kako treba i, što je najvažnije, igrači su ga ispoštovali. Sve utakmice u Evropi vodio je izvanredno. Ima jednu viziju. Zna!

Da li je Dušan Jovančić pokazatelj da u Srbiji, u malim sredinama i nižim

ligama, ima fantastičnih igrača?

- Da ima više utakmica u nogama i više minutaže, bio bi Jovančić još bolji. Videće javnost koliko zna i koliko može taj momak. Nema strah. Pored njega, ima još nekoliko igrača koji mogu isto tako. Crvena zvezda uvek mora da ima dobar tim i to ću da potenciram dok god sam na ovoj poziciji. Onda će biti ovoliko publike i ovoliko radosti.

Posle pobede nad Liverpulom Zvezda igra s Dinamom iz Vranja, a kvota da će slaviti bez primljenog gola (Sigurna pobeda) je 1,77. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za meč Dinamo - Crvena zvezda.

foto: Starsport©

Koliko pobeda nad Liverpulom znači za državu Srbiju?

- Silno znači! Narod je veseo, treba samo izaći na ulicu i videti to. Mi smo fudbalski narod, nama je ovo falilo. Ljudi koji vole Crvenu zvezdu su verovali u pobedu. Nije ovo prvi put da Zvezda donese toliko radosti, bilo je toga ranije. Sada je došlo u pravom trenutku, jer dugo pre toga nije bilo.

Crvenoj zvezdi ostale su još dve utakmice u Ligi šampiona, protiv Napolija u Italiji i PSŽ u Beogradu. Može li se očekivati proleće u Evropi drugu godinu zaredom?

- Polako... O tom - potom. Ima vremena. Posle ovoga svega... Samo mirno - zaključio je Dragan Džajić.

Fudbal je čudo

Nije sve u parama

Crvena zvezda ima skroman tim u odnosu na skupo plaćene zvezde Liverpula. Šta to pokazuje? - Nije sve u parama! Fudbal ne igraju samo skupo plaćeni igrači! Da li je razlika između Van Dajka sa jedne i Degeneka i Savića sa druge strane u tome što Holanđanin vredi 80 miliona evra, a njih dvojica prilično manje? Ne bih rekao! U različitim državama živimo, drugačije se gleda na neke stvari. Tu je poenta, a ne koliko je ko plaćen. Nije to merilo. U tom silnom novcu se izgubila prava orijentacija. Gde to sve vodi i koliko će uticati na fudbal, stvarno ne znam.

Junaci

Momci, kapa dole

Šta kažete za ostale junake iz okršaja s Liverpulom? - Borjan, Degenek, Marin, Savić bili su fantastični. Da ne izdvajam bilo koga, svi su bili na nivou moćne Crvene zvezde. Svima kapa dole, od Borjana do Čaušića, koji je ušao poslednji. U ovom slučaju malo više je iskočio Pavkov i zato mi je mnogo drago.

Dve decenije mraka

Prošli smo kroz pakao

Da li vam je žao što je Zvezda prošla kroz težak period u prethodne dve decenije? - Fudbaleri nisu krivi za situaciju koja je dovela Crvenu zvezdu tamo gde je bila, već raspad države. Mi smo bili jedan od najcenjenijih klubova Evrope 90-ih godina prošlog veka, ali i decenijama pre toga. Nažalost, desilo se to što se desilo.

Kurir sport/Aleksandar Radonić

Foto Kurir

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track