Tramp se sastaje samo s Makronom 1Foto: EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH / POOL

Na prvom putovanju posle srednjoročnih izbora, američki predsednik Donald Tramp je u petak uveče poleteo za Francusku da bi učestvovao u obeležavanju stote godišnjice od kraja Prvog svetskog rata, ali neće biti prisutan na samitu o globalnoj saradnji koji istog dana počinje u Parizu.

Tramp će održati sastanak jedan-na-jedan sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i prisustvovaće memorijalnim ceremonijama i obrocima sa kolegama liderima, ali će otići pre nego što počne Pariski mirovni forum, koji je Makron organizovao kao centralni deo celog okupljanja. Makron je rekao da je cilj mirovnog foruma da se osigura da se greške svetskih sila koje su dovele do rata 1914-1918. ne ponove, na taj način što će se više nastojati na zajedničkom donošenju odluka u 21. veku.

Ruski predsednik Vladimir Putin će biti prisutan i na obeležavanju godišnjice i na forumu, ali Tramp je izjavio da se neće sastati sa njim, osim na zajedničkom ručku na kojem će biti i mnoštvo drugih svetskih lidera, iako je u poslednje vreme najavljivano da će, osim sa Putinom, Tramp imati sastanak i sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Američki predsednik je još u avgustu najavio da će prisustvovati obeležavanju godišnjice kraja Prvog svetskog rata u znak prkosa gradskim vlastima u Vašingtonu za koje tvrdi da su preuveličali cenu vojne parade koju je on hteo da organizuje 11. novembra. „Kada su upitani da nam daju cenu za održavanje velike slavljeničke vojne parade, oni su izneli tako smešno veliku cifru da sam sve otkazao. Umesto toga ću ići u Pariz na paradu 11. novembra“, napisao je Tramp na Tviteru.

Diplomate u Vašingtonu kažu da Pariz nije navaljivao da Tramp prisustvuje mirovnom samitu, i da su obe administracije zadovoljne time što on neće biti tamo. Tramp će svoj vikend u Francuskoj započeti sastankom sa Makronom i posetom mesta bitke kod šume Belo, kao i groblja na kojem su sahranjeni Amerikanci stradali u ratu, a koje se nalazi na oko 80 kilometara od Pariza. U subotu uveče će biti na večeri koja se priređuje za gostujuće svetske lidere u Parizu. U nedelju će učestvovati u glavnom memorijalnom događaju kod Trijumfalne kapije, a zatim će ručati sa ostalim liderima pre nego što bude prisustvovao ceremoniji obeležavanja dana američkih veterana na američkom groblju u pariskom predgrađu Sursne. Nakon toga će krenuti nazad u SAD. Zvaničnici Bele kuće kažu da će zbog „tesnog rasporeda“ Tramp imati vremena za samo jedan bilateralni sastanak, sa Makronom. Očekuje se da će dva lidera razgovarati o Siriji, Iranu i Jemenu, kao i o budućnosti transatlantske trgovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari