EKONOMISTI TVRDE DA JE DOBRO ŠTO SE SRBIJA NAŠLA U FOKUSU ISTOČNOG ZMAJA: Veze sa Kinom vrede više od 7 milijardi $

S. B. - J. M.

09. 11. 2018. u 22:02

Zahvaljujući poziciji na kineskom koridoru "Pojas i put" Srbija ugovorila važne poslove. Zajmovi za infrastrukturu 3,5 milijardi dolara. Novi projekti 1,7 milijardi dolara, a investicije blizu dve milijarde

ЕКОНОМИСТИ ТВРДЕ ДА ЈЕ ДОБРО ШТО СЕ СРБИЈА НАШЛА У ФОКУСУ ИСТОЧНОГ ЗМАЈА: Везе са Кином вреде више од 7 милијарди $

Železara Smederevo Foto N. Živanović

POZICIJA na "novom putu svile" Srbiji je dosad donela projekte vredne oko pet milijardi dolara. Toliko poslova je dogovoreno sa kineskim finansijerima i partnerima. Kina se u Srbiji, tokom poslednjih nekoliko godina, ne pojavljuje samo kao kreditor, već i kao značajan investitor. Namera "istočnog zmaja" da uđe na Stari kontinent, Srbiji će doneti, pre svega, novu infrastrukturu.

Nedavni tekst "Volstrit džurnala" otvorio je polemiku da li je Srbija, u koju Kina sve više ulaže, baš zato i ključna tačka za njen prodor na evropsko tržište. Naši ekonomisti ističu da je dobro što smo se našli u kineskom fokusu.

- Kina je sada postala bitan investitor u Srbiji - smatra Ivan Nikolić, direktor za naučnoistraživački razvoj u Ekonomskom institutu.

- Pre nekoliko godina bili su marginalni, a sada se probijaju ka vrhu. Ali nije važan samo nivo investicija, već je od toga još bolje što se menja model saradnje. Nije to više samo aranžman "ključ u ruke", koji podrazumeva da oni kreditiraju projekat, a njihov izvođač uradi posao. Sada se ta saradnja proširila i na segment realnog sektora. Oni ulaze u vlasništvo naših kompanija. To je veliki pomak. Uzeli su Železaru u Smederevu, RTB "Bor", pregovara se oko "Ikarbusa". To što smo se mi našli na "putu svile" je naša koletaralna korist. Koristimo njihovu ambiciju da uđu u Evropsku uniju. Mi smo na tom putu i ni krivi ni dužni smo se našli u situaciji da to iskoristimo.

AMBICIOZAN PROJEKAT U ZEMLjE na koridoru "Pojas i put", Kina je od 2013. godine uložila 50 milijardi dolara, a predsednik Kine Si Đinping prošle godine je najavio nova ulaganja od 124 milijarde dolara. Prema nekim procenama, ukupna cena ovog ambicioznog projekta je čak 900 milijardi dolara - za izgradnju i povezivanje 13.000 kilometara puteva, železnica, aerodroma, luka, industrijskih parkova i energetskih objekata.

Kada je reč o direktnim inevsticijama, Kina je dosad uložila oko milijardu i po dolara. Za imovinu smederevske železare "Hestil" je dao 46 miliona evra. "Meita" je u Bariču investirala 40 miliona evra, a "Ziđin" se obavezao da će ukupna investicija u RTB "Bor" iznositi 1,46 milijardi dolara. U septembru potpisan je i sporazum za dolazak "Šandong Linglonga", proizvođača guma, u Zrenjanin. Vrednost tog poduhvata je 994 miliona.

- Vrednost infrastrukturnih projekata sa Kinom iznosi više od 3,5 milijardi dolara, uz novougovorene projekte vredne 1,7 milijardi dolara - kažu u Ministarstvu saobraćaja.

Na "novom putu svile" presudna je dobra infrastruktura. Zato je kineska Eksim banka čest kreditor na tim poslovima. Da bismo modernizovali TE "Kostolac", zadužili smo se oko 1,3 milijarde dolara.

Za tri deonice auto-puteva pozajmili smo ukupno 567 miliona dolara. Kinezi kreditiraju i deo obilaznice oko Beograda sa 207 miliona evra, pozajmili su 255 miliona za Pupinov most. Kod novougovorenih poslova. Reč je o modernizaciji pruge Novi Sad - Subotica, za koju ćemo zajmiti 1,16 milijardi dolara. Za deonicu Koridora 11, Preljina - Požega, zadužili bismo se 523,5 miliona. Cena odobrenih kredita se kreće od 1,3 do tri odsto.

- Uslove kredita ne čini samo cena. Ona je niža od komercijalnih zajmova - kaže Nikolić. - Ono što je važnije u tim aranžmanima jeste ispregovarati što bolje prateće uslove. Bitno je koliko u poslovima učestvuju naše firme, koliko se koristi naš materijal. I taj segment je podjednako važan kao i cena samog zajma. To ćemo videti upravo na projektu izgradnje pruge do Budimpešte.


DOVODE VELIKE IGRAČE

TOKOM poslednje posete predsednika Aleksandra Vučića Kini, potpisan je sporazum sa kineskim partnerima o formiranju zajedničke kompanije koja će graditi industrijski park u Borči - kaže Nenad Popović, ministar bez portfelja zadužen za inovacije. - Park će se prostirati na 320 hektara. Više od 50 kineskih tehnoloških kompanija već je zainteresovano da posluje u Borči. Želimo da privučemo i kompanije iz Evrope i sveta. Očekuje se zapošljavanje 10.000 radnika svih profila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Novi Sad

09.11.2018. 22:33

Srbija ima najbolji geostarteski polozaj u Evropi i nazalost ima najlosije politicare u Evropi. Slabo smo do sada iskoristili ovaj nas odlican geografski polozaj.

bager

13.11.2018. 15:53

@Novi Sad - Super polozaj ,kuca na sred raskrsnice ,,pa svi udaraju po nama

Mister Berns

09.11.2018. 22:36

Naši ekonomisti su isto tako pričali da je svetska kriza naša šansa, pa znamo kako smo prošli.

Nile

09.11.2018. 22:47

Plenković i RH krenuli posle Pelješkom mosta po Kineske investicije i kažu da će Lepa njihova biti Kini otvorena "vrata Evrope"! Dolazi im Alibaba u Zadar i morske čuke se povezuju sa Kinom i Korejom ko i aerodrom Franjo Tušman...

Realni sektor ludila

09.11.2018. 23:05

"Sada se ta saradnja proširila i na segment realnog sektora. Oni ulaze u vlasništvo naših kompanija. To je veliki pomak. Uzeli su Železaru u Smederevu, RTB "Bor", pregovara se oko "Ikarbusa". To što smo se mi našli na "putu svile" je naša koletaralna korist. Koristimo njihovu ambiciju da uđu u Evropsku uniju. Mi smo na tom putu i ni krivi ni dužni smo se našli u situaciji da to iskoristimo."

borislav

09.11.2018. 23:23

Ма има бре све да нам цвета. Има да увозимо раднике из целе Европе. Него шта.