Vesti

0

LSV: Vlast koja pokušava da zabrani karikaturu je represivna i autokratska

Autor: AP

Izvor: Beta

LSV: Vlast koja pokušava da zabrani karikaturu je represivna i autokratska

"LSV zahteva da brutalni napadi na Danas budu bez odlaganja prekinuti", naveo je u pisanoj izjavi portparol te stranke Aleksandar Marton.

Marton je rekao da je karikatura osnovni vid slobode izražavanja i podsetio da je svaka vlast koja je pokušala da zabrani karikaturu ostala u sećanju kao represivna i autokratska.

"Očekujemo od ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića da zaštiti novinare Danasa, ali i svih drugih medija. Jedan od osnovnih temelja demokratskih sistema je i pravo na slobodu misli i slobodu govora. Nadamo se da vlast u Srbiji neće ugrožavati te temelje", kazao je Marton, a preneo LSV.

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije osudilo je ranije danas karikaturu Predraga Koraksića Koraksa na naslovnoj strani dnevnog lista Danas ocenivši da "u neprihvatljiv i moralno nedopustiv kontekst" direktno ili indirektno stavlja predsednika Srbije Aleksandra Vučića i poslanike Aleksandra Martinovića i Vladimira Orlića.

Na naslovnoj strani lista je karikatura na kojoj lider nemačkih nacista Adolf Hitler i ministar njegove propagande Jozef Gebels drže u naručju poslanike Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Martinovića i Vladimira Orlića.

Šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović je u utorak, 6. novembra, u Skupštini Srbije optužio dnevni list Danas da vodi "harangu protiv SNS i nedužnih ljudi", koja je kako je rekao, "nezabeležena još od vremena Gebelsa i Adolfa Hitlera", a njegov zamenik Vladimir Orlić je taj dnevni list nazvao "Danasoid", a za novinare tog lista rekao da su "sramota za srpsko novinarstvo".

Ministarstvo kulture se nije oglasilo s tim u vezi, kao ni u slučaju naslovne strane Ilustrovane politke "Psi su pušteni", na kojoj se nalazi fotografija psa iskeženih zuba i naslovne strane nekoliko nezavisnih srpskih medija, među njima i Danasa.

Na šest strana u Ilustrovanoj politici prenet je tekst u kome se pojedini mediji optužuju za neprijateljsko delovanje protiv Srbije.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović ocenio je ranije danas da medijske slobode "ne mogu ići dotle da najvećeg zločinca u istoriji čovečanstva, Adolfa Hitlera, čak ni u karikaturi, upoređuju bilo gde i s bilo kim, pa ni s predsednikom Srbije i njegovim saradnicima koji su izabrani na slobodnim, demokratskim izborima".

 

Vojvođanski klub: Podrška Danasu, Vučić uveo fašizam u Srbiju

Nevladina organizacija Vojvođanski klub kritikovala je večeras vlast u Srbiji povodom napada na list Danas zbog objavljivanja karikature Predraga Koraksića Koraksa na naslovnoj stranici.

U saopštenju Vojvođanski klub je ocenio da napad na "Danas" govori o tome da je predsednik Srpske napredne stranke i Srbije Aleksandar Vučić u Srbiju uveo "surovu segregaciju" deleći sve građane na "podobne" i "nepodobne".

"To se manifestuje u svim segmentima društva i toga su svi članovi društva u potpunosti svesni. Svi koji na to pristaju su Vučićevi saučesnici", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da "nepodobni" u Srbiji nemaju pravo javnoga istupa, jer će na svaki javni istup "koji vođi nije po volji, biti satanizovani kao kriminalci, ološ, separatisti, izdajnici..."

Vojvođanski klub je Vučića optužio da je u politički život Srbije uveo "gebelsovsku propagandu" kao sistem komunikacije sa građanima, medijima, nevladinim organizacijama i opozicijom, kroz koju sistematski i dosledno, sa pozicija najviše vlasti, neistomišljenike proglašava "bolesnim, kriminalnim i izdajničkim elementima, pokrećući medijsko blaćenje, ponižavanje i diskriminaciju svakoga ko misli drugačije".

"Vučić dosledno uništava živote, porodice i karijere svih koji se ne slažu sa njim. Mediji koji takvu praksu ne poštuju ekspresno menjaju vlasnike ili prolaze kao list 'Danas'. Takva politika pretvorena u gebelsovsku svemoćnu propagandu se mora nazvati fašizmom", piše u saopštenju.

Vojvođanski klub je ocenio kao "vrhunac cinizma" zahtev predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića da se list "Danas" izvini zbog svoje naslovne strane, jer ga je izneo čovek koji je '90-tih godina prošlog veka nudio po sendvič i besplatan autobuski prevoz u jednom pravcu Hrvatima i Mađarima iz Vojvodine.

Mirović je ranije danas izjavio da najmanje šta očekuje od uredništva lista 'Danas' jeste izvinjenje zbog, kako je rekao, "vulgarne, primitivne i ponižavajuće" naslovne strane današnjeg izdanja beogradskog lista "Danas".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR