Najnovije vesti
Vesti Politika
MAJA GOJKOVIĆ SLABA NA ŠEŠELJA Zašto predsednica Skupštine BAHATOM RADIKALU gleda kroz prste

MAJA GOJKOVIĆ SLABA NA ŠEŠELJA Zašto predsednica Skupštine BAHATOM RADIKALU gleda kroz prste

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković blagonaklona je u parlamentu prema lideru SRS Vojislavu Šešelju jer je on za nju u stvari tihi partner i često trbuhozborac vladajuće SNS.

seselj gojkovic foto Tanjug R Prelic Foto: R Prelić / Tanjug
seselj gojkovic foto Tanjug R Prelic

To ocenjuju poznavaoci političkih prilika u Srbiju, uz napomenu da poslanik SRS izgovara sve ono što SNS ne bi da kaže.

Šešelj jeste opozicija, ali sudeći prema njegovom delovanju i tretmanu vlasti, on je to samo na papiru. Za glavnim argumentom ne treba daleko tragati - umesto da mu se oduzme poslanički mandat kada je u aprilu 2018. godine osuđen na 10 godina zatvora zbog podsticanja deportacije i počinjenog progona Hrvata u Hrtkovicima 1992. godine, dozvoljeno mu je da usred Skupštine maše uvredama, nepotkrepljenim optužbama i skandalima.

Jeste da u popisu delovanja Šešelj ima napade, ali skoro po pravilu meta su mu oni koji su u tom momentu na tankom ledu na političkoj sceni - Tomislav Nikolić, Zorana Mihajlović, Rasim Ljajić...

U martu 2014. se vratio iz Haga, a u martu 2016. u skupštinske klupe: Vojislav Šešelj
Foto: R Prelić / Tanjug
U martu 2014. se vratio iz Haga, a u martu 2016. u skupštinske klupe: Vojislav Šešelj

Ni za ponašanje kojim ruži ugled parlamenta nije bio kažnjen - paljenje hrvatske zastave usred Skupštine, sprečavanje tadašnjeg šefa EU u Srbiji Majkla Davenporta da predstavi izveštaj o napretku ka EU, skandiranje "Srbija, Rusija" za vreme govora šefice EU Federike Mogerini...

Na sve to šef radikala je od Gojkovićeve dobio tek pokoji blagi prekor, poput onog kada gazda nevoljno grdi svog nestašnog kućnog ljubimca.

Šta još treba Šešelj u Skupštini da uradi da bi Gojkovićeva reagovala?

Konkretna kazna jeste izostala, a docent na Fakultetu političkih nauka Boban Stojanović kaže da je jedino objašnjenje za trpeljiv odnos Gojkovićeve prema Šešelju to što on priča sve što vladajuća stranka misli.

Maja Gojković
Foto: O. Bunić / RAS Srbija
Maja Gojković

- Deluje mi da je on tihi partner vladajuće koalicije. Kako drugačije razumeti to što jedino njemu Gojkovićeva dozvoljava da izgovara sve što mu padne na pamet a da ga pritom i ne prekine? Očigledno je da ima vrlo jasan zadatak, a to je da kaže sve ono što SNS ne bi da kaže. Svi ti verbalni napadi služe tome da ih on uputi na određenu željenu adresu - kaže Stojanović.

U vreme radikalskih dana Vojislav Šešelj i Maja Gojković bili su bliski saradnici, a i tada su se odlikovali napadom na neistomišljenike
Foto: E. Čonkić / RAS Srbija
U vreme radikalskih dana Vojislav Šešelj i Maja Gojković bili su bliski saradnici, a i tada su se odlikovali napadom na neistomišljenike

Dodaje da je to "vin-vin situacija" i za radikale i za vlast.

- Šešelj se time utvrđuje u svom biračkom telu, a vladajuća stranka ukazuje na to kakva sve opozicija može da bude - smatra Stojanović.

Slikovitu skicu odnosa Gojkovićeve i Šešelja dao je urednik "Nedeljnika" Veljko Lalić.

- Šešelj ima neverovatan uticaj na predsednicu parlamenta. Ona jedina nije izašla iz tih radikalskih talasa. Izgleda mi da Maja Gojković ima stokholmski sindrom kad je u pitanju Šešelj - ocenio je on za N1.

Da deo odgovora treba tražiti u prošlosti, smatra politički analitičar Dragomir Anđelković.

- Ne treba zaboraviti da je Gojkovićeva imala dug radikalski staž i da je u to vreme važila za Šešeljevu miljenicu. Ti stari odnosi očigledno rezultiraju njenom popustljivošću prema Šešelju. Dok god joj partija ne zabrani da se tako ponaša, ona će nastaviti da ispoljavati blagonaklonost - smatra Anđelković.

Širok je spektar Šešeljevih izgovorenih uvreda, pa je tako Zorani Mihajlović rekao da "ne voli alapače koje se dočepaju vlasti pa misle da su sve i svja", a poslanici DS Gordani Čomić da "prvo obrije brkove pa dođe na sednicu".

Poslanici DS Aleksandri Jerkov je rekao da je "ustaška k...a", a ustašom je nazvao i poslanika DS Radoslava Milojičića Kenu.

Istina, nije Gojkovićeva jedina. Svi ostali koji u tom momentu predsedavaju sednicom brane se argumentom da uvrede "nisu čuli" i da zato ne mogu da reaguju.