Najnovije vesti
Vesti Svet
Rusija uručila porestnu notu austrijskom ambasadoru

Rusija uručila porestnu notu austrijskom ambasadoru

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova uručilo je austrijskom ambasadoru u Moskvi Johanesu Ajgneru protestnu notu povodom optužbi da je penzionisani austrijski pukovnik godinama špijunirao za Moskvu.

moskva 1 Foto: Wikipedia / Promo
moskva 1

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova navodi u saopštenju da je obavestilo ambasadora Austrije da je Rusija "zbunjena" činjenicom da su austrijski partneri izabrali da o svojim sumnjama sa njom ne razgovaraju putem uspostavljenih kanala za dijalog.

"Umesto toga, Austrija se odlučila za ono što je, nažalost, postao običajni metod mnogih zapadnih zemalja, a to je senzacionalističko plasiranje lažnih informacija u medijima i javnim zahtevom za objašnjenje iz Moskve", napominje se u saopštenju.

Iz Ministarstva dodaju da su postupci Beča u ovom slučaju, koji su zasnovani na sumnjama bez dokaza, već zakomplikovali odnose Rusije i Austrije, koji su do nedavno imali pozitivnu dinamiku, javio je "Sputnjik".

Ruske novinske agencije danas su javile da je austrijski ambasador pozvan na razgovor u Ministarstvo, nakon što su austrijski mediji javili da su vlasti Austrije uhapsile bivšeg pukovnika pod sumnjom da je 20 godina špijunirao u korist Rusije.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je ranije da je nedavno penzionisani oficir, koga nije imenovao, verovatno špijunirao od devedesetih godina prošlog veka.

Komentarišući slučaj, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da su ga optužbe Beča "neprijatno iznenadile" i da žali što se Austrija, kako se čini, okrenula takozvanoj "megafonskoj diplomatiji".