09. novembar  2018. 16.13  →  10. novembar  2018. 22.55 | Izvor: RTV (Ružica Parčetić)

"Sombor 1918 - ostvarena nada i neuskraćena prava" - godina prisajedinjenja i nacionalnog oslobođenja

SOMBOR -

U svečanoj sali zdanja Županije u Somboru predstavljena je knjiga "Sombor 1918 - ostvarena nada i neuskraćena prava" istoričara prof. dr Saše Marković u izvanju udruženja građana "Norma", Gradske biblioteke "Karlo Bijelicki" i Pedagoškog fakulteta u Somboru.

video icon

"Sombor 1918 - ostvarena nada i neuskraćena prava" predstavlja sjajnu monografiju istorijski zasnovanu, dokumentovanu sa mnoštvom fotografija koja pokazuje prisajedinjenje kao rezultat dugotrajnog procesa koje je svoje uporište imalo u težnjama srpskog naroda - kulturnim i prosvetnim.

knjiga, sombor, 1918

"Kontinuitet - kulturni i prosvetni, može se pratiti od Norme Avrama Mrazovića, Preparandije, kulturnih društava, i svega onoga što je dovelo da 1918. godina bude godina ne samo prisajedinjenja već i nacionalnog, kulturnog identitetskog oslobođenja", objasnio je prof dr Željko Vučković, dekan Pedagoškog fakulteta u Somboru.

Malo tragova i izvornika karakteriše somborsku istoriografiju za period neposredno pred događaje iz 1918. godine što ovoj knjizi daje na posebnoj vrednosti.

"Knjiga je važna i zbog toga što na odličan način predstavlja sve ono što je prethodilo ideji nacionalnog oslobođenja, ono što je ishodilo iz same akcije Srba i Bunjevaca 1918. Ali, ona je izrazito bogata činjenica i ta njena faktografija jeste jedna od njenih osnovnih vrednosti", objasnio je Milan Stepanović, urednik knjige.

Knjiga predstavlja, kako ističe autor, krunu decenijskog proučavanja društvene misli kako samog Sombora tako i Srba u Vojvodini.

"Srbi, ali i Bunjevci, nemaju čega da se stide kada je u pitanju njihov nacionalni identitet i društvena ideja kojoj su oni dali svoj doprinos i to ne mogu da se stide u evropskim okvirima! Pri tome, ja to ne govorim iz inata Evropskoj uniji ili nekoj evropskoj ideji nego iz razložnosti i argumentovanog stava da srpska nacionalna ideja u jednom trenutku predstavlja deo mozaika evropskog identiteta koji je usepeo da pobedi pomahnitali paroksizam i ostrašćenost Austro ugarske monarhije", objašnjava autor prof. dr Saša Marković.

Knjiga Saše Markovića može služiti na čast Pedagoškom fakultetu kao i gradu Somboru koji je kao malo koji grad ovim izdanjem dobio svojevrsnu monografiju.

 

Tagovi
Srodne vesti

Broj komentara: 1

YarYar  09. 11. 2018. | 17:58
"Књига представља, како истиче аутор, круну деценијског проучавања друштвене мисли како самог Сомбора тако и Срба у Војводини." Čekajte, da li je došlo do prisajedinjenja ili nije? Srba u Vojvodini ili Srba u Srbiji? Ne razumem do kakvog prisajedinjenja je došlo, ako Vojvodina ima svoju vladu, svoje zakone, svoju radio-televiziju itd...