09. novembar  2018. 15.36  →  10. novembar  2018. 22.58 | Izvor: RTV (Tanja Popović)

Kako brendirati restorane i hranu u njima

KIKINDA -

Pored već publikovanog Godišnjeg kalendara turističkih i etno manifestacija u srpskom i rumunskom delu Banatu, uskoro će biti poznato kojih će 50 restorana s obe strane granice dobiti sertifikat i zaštitni znak - "Hrana iz Banata".

video icon

To su samo neki od konkretnih rezultata zajedničkog rada Grada Kikinde i Zapadnog univerziteta u Temišvaru u okviru prekograničnog projekta "Lokalno nasleđe za aktivni turizam u Banatu". Projekat je iz evropskih fondova finansiran sa ukupno 345 hiljada evra.

ipa, projekat, 1, , , martin, martinov

Na završnoj konferenciji prekograničnog projekta, javnosti su predstavljeni rezultati zajedničkog rada, zanimljivih inicijativa i konkretnih sadržaja koji su realizovani u proteklih godinu i po dana. U celokupnom angažmanu na zaštiti lokalnog nasleđa i daljeg razvoja etno-turizma u rumunskom i srpskom delu Banata, izdvajaju se dva osnovna cilja:

"Prvi i najbitniji je izraditi elektronsku platformu ovog projekta. To će omogućiti da na pravi način budu sačuvane sve relevantne informacije koje se tiču projekta "Lokalno nasleđe za aktivni turizam u Banatu". Drugi cilj je izrada i predstavljanje Godišnjeg kalendara turističkih i etno manifestacija u Banatu", rekla je za RTV prof. dr Otilia Hedešan, prorektorka Zapadnog univerziteta u Temišvaru. 

Pored predstavljenog Godišnjeg kalendara etno manifestacija s obe strane granice, javnost će uskoro biti upoznata sa zanimljivom publikacijom "Banat na deset načina". Do 18. novembra, kako je najavljeno u Kikindi, po 25 restorana u srpskom i rumunskom delu Banata dobiće sertifikat i zaštitni znak "Hrana iz Banata":

"U ovom momentu mogu da kažem da su pođednako zastupljeni restorani sa prostora severnog, srednjeg i južnog Banata. Trudili smo se da sve segmente kompletne etno- ponude gastronomije ravnomerno zastupimo" , potvrdila je Saša Tanackov, koordinator projekta.

Realizacija dobro osmišljenog prekograničnog projekta svakako predstavlja pravi podsticaj daljem razvoju etno- turizma s obe strane granice:

"Ako to radimo sami, naravno da nećemo imati nekog velikog uspeha. Ali, ako imamo pravu podršku, ukoliko se proširi ponuda, bude više etno-manifestacija i grad to na pravi način isprati i podrži, svakako ćemo osetiti kvaliativnu razliku, biće bolje kako za nas, tako i za sve", smatra Milorad Radojčić iz Etno-kuće Đeram Mokrin. 

Projekat "Lokalno nasleđe za aktivni turizam u Banatu" našao se među pet najboljih evropskih projekata u toj oblasti, pa je realno očekivati da uskoro bude odobren i nastavak realizacije tog prekograničnog projekta.

 

Tagovi
Broj komentara: 1

dylan  10. 11. 2018. | 01:11
odkada se u srbiji koristi rec brendirati,sta je brendirati znacenje,da vas cuje vuk pisac sta bi rekao ala se vi edukujete,.sa recima,onaj ko i koristi ove rece verujem da nezna sta znace te reci