Dačić: Priština ucenjuje EU, traži prijem u Interpol i viznu liberalizaciju

Tanjug

09. 11. 2018. u 14:09

Priština sve što radi u poslednje vreme radi kako bi naterala EU da im da viznu liberalizaciju i da natera zapadne zemlje da prime takozvano Kosovo u Interpol, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić

Дачић: Приштина уцењује ЕУ, тражи пријем у Интерпол и визну либерализацију

Foto: Arhiva VN

Priština sve što radi u poslednje vreme radi kako bi naterala EU da im da viznu liberalizaciju i da natera zapadne zemlje da prime takozvano Kosovo u Interpol, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i dodao da izjave Haradinaja i Hodžaja da ako ne dobiju viznu liberalizaciju u decembru treba da napuste dijalog znači opstruiranje dijaloga od strane Prištine.

"Što se nas tiče Kosovo ne može da uđe u Interpol, a što se tiče vizne liberalizacije, dajte im slobodno, neka svi odu kod njih. Oni su njihovo čedo, oni su ih formirali, a sada ih neće da dolaze bez viza. Mnogo su pametni", kazao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za štampu sa potpredsednikom Vlade Rusije Jurijom Borisovim.

Dačić je kazao da kosovski Albanci prete EU, te da Srbiji ne mogu da prete i istakao da Srbija neće smetati dijalogu i praviti štete, ali da sa druge strane ne može stalno da bude žrtva neispunjavanja obaveza Prištine i predmet određenih incidenata koji se dešavaju po pravilu uoči nastavka dijaloga.

Prema njegovim rečima, problem je u tome što Priština na svim frontovima doživljava političke i diplomatske neuspehe i treba im nešto za unutrašnju upotrebu, što se odražava na sveukupnu stabilnost u regionu.

"Mislim da nije realno da se nastavi dijalog u uslovima u kojima oni optužuju Srbiju da se ponaša prema njima neprijateljski. Oni su jednostrano doneli odluku da sruše teritorijalni integritet Srbije, da naprave neku svoju državu, mi to ne priznajemo. Mi ne možemo da prihvatimo pritiske i uslovljavanja", kazao je Dačić.

Navodeći da sada pričaju o pripremama pukova vojske, Dačić kaže da na taj način hoće da prete Srbiji.

"Mogu oni da pripremaju, ali mi već imamo pripremljene, pa ako ćemo da se borimo, hajde da se borimo. Ali, ovo je 21. vek, gde žive oni", ističe ministar spoljnih poslova.

Kaže i da je za poslednjih godinu - dve dana 10 zemalja povuklo priznanje Kosova ili suspendovalo sve dosadašnje odluke o statusa Kosova kao nezavisne države.

Kako je naveo, ta priznavanja su se dešavala pre 10 godina pod velikim pritiskom zapadnih rukovodstava i islamskih zemalja, jer su svi očekivali da će se to brzo završiti i dobiti međunarodnu verifikaciju i govorili su svim tim zemljama da je Kosovo slučaj za sebe i da neće važiti za druge.

"Prošlo je 10 godina, Kosovo nije uspelo da zaokruži svoju nezavisnost, niti da dobije međunarodno priznanje. To što su bilateralno neke zemlje priznale, oni nisu članovi UN, a da bi bili međunarodno priznati moraju da budu u UN", navodi Dačić i dodaje da će sve više biti država koje će povući priznanje.

Zahvalio je Rusiji na pomoći oko očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i dodao da Srbija uvažava što je američka administracija promenila malo stav dozvolivši da se razgovara o Kosovu, a ne da se smatra da je to definitivno rešeno pitanje.

"Ali, i dalje su prisutna lobiranja za kosovsku nezavisnost i članstvo u međunarodnim organizacijama, kao što je pismo SAD svim karipskim zemljama pred moju posetu", kaže Dačić i dodaje da će 13. novembra takozvani generalni konzul Kosova u Njujorku održati sastanak na temu zašto Kosovo treba da uđe u Interpol, na koji je pozvao šefove Misija svih država UN.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Gresni pop Milorad

09.11.2018. 14:20

Sve su izgledi da Pristina gubi tlo pod nogama jer ukoliko i dodje do sporazuma o razmeni nece svi biti zasluzni za to. Svakako ostali ce biti 'pacijenti" Specijalnog suda svidelo se to njima ili ne!!!!

Dymitr Ogonowski

09.11.2018. 14:45

Viznu liberalizaciju ja podrzavam. Mislim da dobro bi bilo ako bi Siptari izasli sa srpskog KiM u Nemacku.

dzemal

09.11.2018. 16:35

do prije dvadesetak godina ni Svajcarska nije bila clanica UN a bila je priznata drzava. !

sela

09.11.2018. 18:50

Ja se vraćam druże posle 30 gidina u inostanstvo ja i još 6 sinova ukupno 21 ćllanova svi u prizrenu i puno ima ima ko se vraća dođi da popijemo kafu u šadarvan Daćiću

Анти Антифа

09.11.2018. 19:41

Као и све остале животиње тако и шиптари разумеју само језик силе.Који бре "преговори"?