Od države povišica pet odsto

S. BULATOVIĆ

09. 11. 2018. u 13:21

Vlada Srbije u petak usvojila izmene Zakona o umanjenju plata u javnim i državnim preduzećima. Sindikati zameraju to što zakon o privremenom smanjenju zarada nije vremenski ograničen

Од државе повишица пет одсто

Zaposleni u javnim i državnim preduzećima od 1. januara 2019. dobijaće pet otsto veće zarade

ZAPOSLENI u javnim i državnim preduzećima od 1. januara sledeće godine plate će dobijati pet odsto veće nego sada. Vlada Srbije u petak je usvojila izmene propisa kojim je novembra 2014. godine uvedeno umanjenje zarada u javnom sektoru. Ono od naredne godine, za zaposlene u firmama koje su osnovali država i lokalne samouprave i u kojima je država većinski vlasnik, više neće iznositi deset, već pet odsto osnovice. Ovo, međutim, ne važi za ostatak javnog sektora.

Angažovani u prosveti, zdravstvu, upravi, policiji, Carini, Poreskoj upravi će od naredne godine, takođe, primati veću zaradu i to od sedam do 12 odsto. Njihovo povećanje, međutim, nije regulisano izmenama ovog zakona, već će ga predvideti Zakon o budžetu. Njima će se po propisu o privremenom umanjenju zarada i dalje skidati deset odsto.

- Zakon o umanjenju osnovica je usvojen 2014. godine kao privremeni, a bez ograničenog trajanja. To i jeste jedna od naših glavnih zamerki - objašnjava Ivica Cvetanović, predsednik Konfederacije slobodnih sindikata. - Nije ni sada oročen. To je jedan problem. Drugi problem je što je budžetskim korisnicima država dosad povećavala plate, ali javnim i državnim preduzećima zarade nisu menjane četiri godine. Većina njih posluje u tržišnim uslovima, imaju konkurenciju. Sa takvim platama teško mogu da zadrže zaposlene. U javnim preduzećima se neće uvoditi platni razredi, ali država tu reformu zarada 400.000 ljudi planira bez dodatnih sredstava. Mi strahujemo da zato nama ne ostave trajno umanjenje od pet odsto. Dobro je što je sa deset odsto palo na pet, ali očekujemo da se taj privremeni zakon konačno ukine.

Država je penzije vratila na staro odjednom. Plate u javnim i državnim firmama će se vraćati fazno.

- Fazno ukidanje odnosi se, pre svega na one korisnike, javnih sredstava koji su imali obavezu uplate sredstava po ovom osnovu u budžet, i to na republička i lokalna javna preduzeća - pojašnjava Ministarstvo finansija.


PROČITAJTE JOŠ: Srbija ide ka zlatnom dobu

Neka od preduzeća, čiji zaposleni poslednjih godina primaju umanjene plate, istovremeno se bore sa konkurencijom.

- "Telekom" je firma koja puni budžet. Čak polovina dividendi, koje državna preduzeća uplaćuju u budžet, stiže iz naše firme - objašnjava Miroslav Joksimović, predsednik sindikata "Telekoma". - Nas je to umanjenje zaista pogodilo. Ono je praktično bilo dvostruko oporezivanje. Porezi i doprinosi su obračunavani na pun iznos zarada, a od neto plate je uzimano deset odsto.

KO OČEKUJE NOVI IZNOS

TERET štednje i fiskalne konsolidacije nosili su i zaposleni u javnim i državnim preduzećima. Korigovane zarade od 1. januara 2019. godine, između ostalog slede radnicima železničkih preduzeća, "Srbijagasa", "Telekoma", "Elektroprivrede Srbije", "Srbija puta", "Koridora", "Pošte", "Srbija šuma", Državne lutrije, ali i lokalnih komunalnih preduzeća.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije