Vesti

0

Novi sajt Vlade Srbije prilagođen slepim i slabovidim osobama

Autor: SA

Izvor: Beta

Novi sajt Vlade Srbije prilagođen slepim i slabovidim osobama

Izvor: Foto: Novi magazin/SA

"Novi sajt je podsetnik da kada pravite novu uslugu ili proizvod za građane morate da obratite pažnju da ona bude pristupačna, dostupna, laka i korisna za sve građane, uključujući i građane sa svim vidovima invaliditeta", rekla je ona na predstavljanju sajta u Savezu slepih Srbije.

Ona je objasnila da je pristup sajtu slepim i slabovidim osobama omogućen softverom "text to speać", odnosno mogu da preslušavaju sadržaje na sajtu i najavila i nove funkcionalnosti tog sajta, kako bi on bio dostupan i osobama sa svim drugim vrstama invaliditeta.

"Sve moje kolege i moj tim u javnoj upravi mora da razmisli šta dalje moramo da uradimo da sve usluge budu lako dostupne svim građanima", rekla je ona.

Predsednik Saveza slepih Srbije Milan Stošić ukazao je na probleme sa kojima se suočavaju slepe i slabovide osobe, među kojima su i ograničene mogućnosti zapošljavanja, jer poslodavci izbegavaju svoju zakonsku obavezu o zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

Naveo je da to uduženja ima biblioteku sa 80.000 jedinica, među kojima su i knjige na Brajevom pismu i u audio formatu, dodajući da je u toku proces digitalizacije.

Stošić je naveo da je neophodan i centar za obuku slepih osoba koji su kasnije oslepeli, kako bi mogli da se obuče za rad na računaru, kretanje i korišćenje uređaja u domaćinstvu i dodao da u tome očekuje podršku države, kao i da je potrebno donošenje zakona o organizacijama osoba sa invaliditetom.

Stošić je rekao da će predložiti Upravnom odboru, da sledeće takvo priznanje iduće godine dobije premijerka Ana Brnabić.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović izjavio je da je za tri dana, od kada je počeo da radi novi sajt vlade, stiglo oko 300 pitanja građana.

Najviše pitanja, kako je rekao upućeno je ministarstvima rada, zdravlja i unutrašnjih poslova, a rok da ministarstva odgovore građanima je 72 sata.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR