09. novembar  2018. 08.41  | Izvor: Tanjug

Kradljivci nakita milionske vrednosti iz Duždeve palate u Veneciji pali u Hrvatskoj

VENECIJA -

Nakon višemesečne intenzivne saradnje sa italijanskom policijom, hrvatska policija je uhapsila četvoricu hrvatskih državljana (60, 43, 48, 48) osumnjičenih za krađu nakita milionske vrednosti u maju ove godine u Veneciji.

Nakit je ukraden iz privatne kolekcije nakita i drugih vrednih indijskih artefakata katarskog šeika Hamada bin Abdulaha al-Tanija, koja je bila izložena u Veneciji, u Duždevoj palati pod nazivom "Blaga mogula i maharadža", prenosi regionalna televizija N1.

Kako se navodi, čitava kolekcija nakita je neprocjenjive vrednosti, a ukraden je par minđuša od platine i dijamanata u vrednosti od milion dolara i broš od platine i rubina u vrednosti od preko dva miliona dolara, saopštila je hrvatska policija.

Protiv uhapšenih hrvatskih državljana pokrenut je krivični postupak pred sudom u Veneciji, a uhapšeni su u koordiniranoj akciji na području zagrebačke i istarske policijske uprave, na osnovu evropskih naloga za hapšenje.

Jedan od uhapšenih hrvatskih državljana se pod višestrukim identitetima dovodi u vezu s nekoliko velikih krađa dragulja u različitim državama Evrope u sklopu kriminalne organizacije "Pink panter" i za njim je raspisana međunarodna poternica i od strane Švajcarske zbog krađe nakita u vrednosti od osam miliona švajcarskih franaka u martu 2011. godine u Bazelu.

U sklopu iste akcije juče je na graničnom prelazu Tovarnik uhapšen i peti član kriminalne organizacije, državljanin Srbije (54), takođe na osnovu evropskog naloga za hapšenje.