Najnovije vesti
Vesti Svet
KINESKA BESKRUPULOZNOST Investira u projekte u afričkim zemljama, koje za to plaćaju VEOMA VISOKU CENU

KINESKA BESKRUPULOZNOST Investira u projekte u afričkim zemljama, koje za to plaćaju VEOMA VISOKU CENU

Od 2005. do 2018. godine Kina je investirala 300 milijardi dolara u Africi. Zahvaljujući kineskom novcu, Etiopija, Kenija, Burkina Faso i drugi izgradili su važne infrastrukturne projekte, kao što su železničke pruge i aerodromi, ali za to plaćaju visoku cenu.

kina vojska Foto: Jerome Favre / EPA;
kina vojska

Ulaganja, koja se mere milijardama, obezbeđuju Kini, pored profita, uticaj, pri čemu se često služe beskrupuloznim sredstvima, piše nemački "Bild".

Tako su u Etiopiji 2012. finansirali izgradnju novog sedišta Afričke unije u Adis Abebi koju čini 55 afričkih zemalja. Samo staklena kula koštala je 200 miliona dolara, a podigla ju je kineska građevinska kompanija.

Početkom 2018. francuski "Mond" otkrio je pravi razlog "poklona": po celoj zgradi su postavljeni mikrofoni za prisluškivanje ove organizacije.

Novo sedište Afričke Unije u Adis Abebi
Foto: Dai Kurokawa / EPA;
Novo sedište Afričke Unije u Adis Abebi

Kina kupuje ćutanje svojih kritičara

Kina uporno nastoji da kontroliše afričko izveštavanje o politici koju zemlja vodi. Iako ima vlastiti TV-kanal "StarTimes", Kina širom Afrike investira u medijske kompanije.

Novinar Azad Esa iskusio je to na sopstvenoj koži: nekoliko sati nakon što je napisao članak o ugnjetavanoj muslimanskoj manjini u Kini, Ujgurima, otpušten je iz lista u Južnoafričkoj Republici. Udeo od 20 odsto "Independent Media", matične kuće tog lista, nalazi se u kineskom vlasništvu.

U nastojanju da utiču na afričke novinare, vlasti u Pekingu služe se i klasičnom propagandom. Svake godine, oko 1.000 novinara boravi u Kini, gde im drže predavanja o kineskoj istoriji sa komunističkog stanovišta.

Tajvan je trn u oku komunističkih vlasti. Ostrvsku državu osnovali su kineski nacionalisti 1949. godine. U međuvremenu je izrasla u demokratsko društvo, koje traži međunarodno priznanje.

Vlada u Pekingu investicijama upravo to pokušava da spreči. U maju 2018. Burkina Faso, kao pretposlednja afrička zemlja, prekinula je diplomatske odnose s Tajvanom. Razlog: nedelju dana kasnije bili su planirani razgovori sa zvaničnicima kineske vlade o pomoći za razvoj.

izgradnja železničke pruge u Etiopiji
Foto: Daniel Getachew / EPA;
izgradnja železničke pruge u Etiopiji

Afrikanci se žale na dugove i rasizam

Kineski predsednik Si Đinping najavio je u septembru da će povećati ulaganja u Africi za 60 milijardi dolara. Ipak, vlade sve češće odbijaju da prime novac.

Krajem oktobra Sijera Leone raskinuo je ugovor o kreditu u iznosu od 400 miliona dolara za izgradnju aerodroma.

- Potreban nam je kineski razvoj, ali ne na štetu naše nerođene dece, koja će otplaćivati dugove - rekao je za "fin24" predstavnik vlade te zemlje.

Jedan od razloga za negativan stav prema kineskim kreditima možda je i rasizam koji, prema pisanju, "Njujork tajmsa" kineski šefovi i radnici sve češće ispoljavaju. Jedan Kenijac je za list ispričao da ga je šef Kinez nazvao "majmunom" i prisilio da jede banane zajedno s majmunima.

Izgradnju sedišta South Africa Standard Bank u Johanesburgu finansirala je Kina
Foto: Jon Hrusa / EPA;
Izgradnju sedišta South Africa Standard Bank u Johanesburgu finansirala je Kina

Kienijski list "Standard Media" pisao je u julu ove godine o rasizmu u železničkoj kompaniji koju vode Kinezi, gde je svakodnevna pojava. Tamnopute mašinovođe navodno ne smeju da jedu za istim stolom kao njihove kineske kolege i moraju da obavljaju proste radove.

U Zimbabveu, gde Kina investira milijarde u rudnike bakra, rudari su 2012. čak ubili šefa Kineza, zato što nije hteo da im plati minimalac. Dve godine ranije mediji su pisali o 11 rudara koje su predradnici Kinezi ubili zbog sukoba oko plate.