Princ Čarls:Kao monarh se neću mešati u državna pitanja 1Foto: EPA-EFE FACUNDO ARRIZABALAGA

Princ od Velsa je rekao da će prestati da govori o temama u vezi s kojima ima snažne emocije kada bude postao kralj jer „nije tako glup“. On inače već decenijama sprovodi kampanje u vezi s pitanjima kao što je zaštita životne sredine, ali je naglasio da će s tim prestati kao monarh.

Govoreći u dokumentarcu za Bi-Bi-Si povodom njegovog 70. rođendana, princ Čarls je rekao da je ideja da će nastaviti sa intervencijama „glupost“. On je naglasio da će morati da funkcioniše u okviru „ustavnih parametara“. Princ Čarls sprovodi kampanje u vezi s raznim pitanjima, uključujući zaštitu životne sredine, očuvanje divljeg sveta, arhitekturu i upotrebu genetski modifikovane hrane.

Na pitanje o onome što pojedini nazivaju njegovim „mešanjem“ u državne poslove, princ Čarls je odgovorio da se uvek trudio da ostane nestranačka ličnost. „Mislim da je od suštinske važnosti upamtiti da mesta ima za po jednog, a ne dvoje monarha. Zato ne možete biti isti kao monarh ako ste princ od Velsa ili naslednik. Ali sama ideja da nameravam da nastavim po starom ako budem morao da preuzmem krunu, potpuna je glupost jer su te dve situacije potpuno različite“, rekao je princ Čarls u dokumentarcu od oko sat vremena. Na pitanje da li će njegove kampanje biti nastavljene, odgovorio je: „Ne, neće. Nisam toliko glup. Shvatam da je biti monarh zasebna praksa.“

Reditelj filma DŽon Briku, koji je pratio kraljevsku porodicu 12 meseci, rekao je da je princ Čarls „pokazao da je malo uznemiren“ pri spomenu reči mešanje i umesto toga mu se više dopalo da razmišlja o svojim intervencijama kao „motivišućim“. On je dodao da greše ljudi koji misle da on žudi za tim da postane kralj. „To nije nešto za čim on umire jer će do toga neizbežno doći tek nakon smrti njegove majke“, rekao je.

Bi-Bi-Si je dobio ekskluzivnu dozvolu da snimi dokumentarac o princu Čarlsu, koji puni 70 godina 14. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari