');
Najnovije vesti
Blic Vesti Politika

PROVOKACIJE Haradinaj hoće vojsku i na SEVERU KOSOVA

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj hoće da vojska Kosova, koju Priština poslednjih mesec dana pokušava da progura na mala vrata i zaobiđe srpsku zajednicu, funkcioniše i na severu pokrajine.

Vojska Kosova, Hamvi, Ramuš Haradinaj, Foto: Facebook
Vojska Kosova, Hamvi, Ramuš Haradinaj,

Haradinaj je praktično potvrdio dosadašnje informacije prema kojima bi vojska trebalo da bude formirana 28. novembra. On je rekao da će se vojska formirati ovog meseca, a dao je i neke detalje o tome kako će izgledati kosovska vojska, pominjući pritom i njeno delovanje na severu Kosova i Matehije.

- Vojska Kosova će izgledati kao vojska. Biće kao i svaka druga vojska sveta. Naša vojska će imati tri puka; to jest, postojaće tri kopnena puka, odnosno pešadija. Jedan će biti smešten u Gnjilanu, jedan na jugu i jedan razmešten prema severu. Sever je treći po redu. Naša armija će imati i komandni vod. Neki će biti aktivni a neki rezerva,“ rekao je Haradinaj na TV Kljan Kosova.

On je rekao da kosovskoj vojsci ništa neće nedostajati.

- Nećemo imati podmornice ili nešto slično, jer nemamo more. Međutim, druge stvari koje se vojske tiču neće nedostajati - rekao je Haradinaj.

"Tači da odluči hoće li dijalog bez vizne liberalizacije"

Haradinaj kaže i da je veoma loše to što se Hasim Tači poziva u Brisel na dijalog, a da se s duge strane ne odobrava vizna liberalizacija za gradjane Kosova.

On je rekao i da se Priština do sada pokazala kao prihvatljiv partner u dijalogu s Beogradom, te da bi Tači sam trebalo da analizira i odluči šta će da radi.

"Veoma je loše da se gospodinu Tačiju kaže dođi ti da vodiš dijalog, a tvoji građani neće dobiti liberazlizaciju. Tači bi onda sam trebalo da analizira šta da radi, da li treba da ide na ove sastanke ili će agenda njegove zemlje uvek zavisiti od raspoloženja druge zemlje. Zamislite da agenda Srbije zavisi od raspoloženja Kosova", zapitao je Haradinaj, prenela je RTK2.

On kaže da bi neke teme dijaloga trebalo pojasniti, jer, dodaje, neke se tiču isključivo Prištine i EU, kkao što je vizna liberalizacija.