08. novembar  2018. 08.23  →  21.39 | Izvor: Tanjug, Večernje novosti, FoNet

Amerika "minira" Beograd - preporuke karipskim zemljama da potvrde priznanje Kosova

BEOGRAD -

Uoči dolaska šefa srpske diplomatije Ivice Dačića u posetu Grenadi, prošle nedelje, karipskim zemljama prosleđene su "smernice" Stejt departmenta o tome kakav stav da zauzmu, a koje podrazumevaju podršku Prištini, pišu "Večernje novosti".

"Podstičemo vašu vladu da snažno potvrdi priznanje Kosova kao punopravnog člana međunarodne zajednice. Od proglašenja nezavisnosti 2008. Kosovo je priznalo više od 100 clanica UN i ono nastavlja da napreduje kao nezavisna i multietnička demokratija. Dodatna bilateralna i multilateralna priznanja Kosova doprinose većoj stabilnosti u Evropi, a izolacija Kosova i njegovih građana je recept za nestabilnost", samo su neke od sugestija koje su se, kako prenose izvori lista, našle u noti upućenoj na adresu zemalja ovog regiona, u kojoj je čak bio naznačen i tačan datum boravka srpskog šefa diplomatije na Karibima.

kosovo, kosovska, mitrovica, jpg, 660x330

Pretpostavljajući verovatno da Dačić dolazi da lobira za povlačenje priznanja tzv. Kosova, u ovom dokumentu se navodi da bi to "ohrabrilo nazadne elemente u regionu, koji rade na potkopavanju napora za normalizaciju između Kosova i Srbije i protive se integraciji čitavog regiona u evroatlantske institucije".

Pored toga, naglašava se i da bi takav korak "delovao protiv ključnih napora SAD i Evropske unije za rešavanje krhkosti regiona".

U pomenutoj noti upućenoj Karipskim zemljama, SAD od njih traže i da podrže članstvo Kosova u Interpolu, uz obrazloženje da će to "ojačati međunarodne napore u borbi protiv kriminala i terorizma, a da samo kriminalci imaju koristi od statusa kvo", pišu "Novosti".

O Konel: Neki su Ppovukli priznanje

Ambasador Velike Britanije u Prištini Ruairi O'Konel izjavio je danas da je tačno da su neke države povukle odluke o priznanju Kosova, da bi nešto kasnije šef kabineta ministra spoljnih poslova Kosova Jetljir Ziberaj te tvrdnje odbacio kao netačne.

Britanski ambasador redovno odgovara na pitanja svojih pratilaca na društvenim mrežama, pa je danas odgovorio i na pitanje o povlačenju priznanja kosovske nezavisnosti nekih država.

„Nažalost, neke zemlje su povukle priznanja Kosova. Ne mislimo da postoji razlog za to. Kosovo ispunjava sve kriterijume da bude nezavisna država. Mi smo priznali Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu," rekao je O'Konel, prenosi Košev.

Na njegovu tvrdnju ubrzo je reagovao Ziberaj, koji je rekao da su navodi o povlačenju priznanja "apsolutno netačni".

"Mi smo u kontaktu sa američkim državnim sekretarom sa kojim stalno komuniciramo, kao i sa međunarodnim partnerima, i to apsolutno nije tačno", rekao je Ziberaj.

On je dodao da bi Ministarstvo spoljnih poslova u Prištini odmah bilo obavešteno u slučaju da neka zemlja povuče priznanje.

Srodne vesti

Broj komentara: 8

Nađa  08. 11. 2018. | 08:46
Sramota i demonstriranje sile.
Branko  08. 11. 2018. | 09:25
Amerika je pritiscima i ucenama uspela da natera mnoge drzave da priznaju nezavisnost Kosova, sto jasno pokazuje da to nije realan stav dih drava, vec iznudjeno priznanje .
Bella75   08. 11. 2018. | 09:57
Ne sadite tikve sa djavolima!
Enem  08. 11. 2018. | 11:24
Sramota je da svojim nasilnim potezima primoravaju zemlje da ponište poovučeno priznanje.
Aleksa  08. 11. 2018. | 15:31
SAD su dokazani neprijatelč Srpskog naroda!!!
Igor  08. 11. 2018. | 16:12
Svi polako povlace priznanje Kosova
mala  09. 11. 2018. | 00:26
Amerika je uvek bombardovala i minirala Beograd.
Milan  09. 11. 2018. | 04:50
Broj zemalja koje priznaju tzv. Kosovo je u opadanju, Amerika nece uticati da karipske zemlje priznaju laznu drzavu.