Sreda, 07.11.2018.

10:04

"Država je na potezu, rešiti po ugledu na Ukrajinu"

Uspostavljanjem liturgijskoga zajedništva svih pravoslavnih crkava, na čelu s Vaseljenskom patrijaršijom, Crnogorska crkva će dobiti status domicilne.

Izvor: RTCG, Pobjeda

Foto: Thinkstock

To je ocenio mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo.i dodao da će se na taj način smanjiti napetosti između Srbije i Crne Gore i unutar Crne Gore.

On je istakao da sada "sleduje da naša vrhovna državna vlast posreduje u rešavanju crkvenog spora u zemlji, po ugledu na Ukrajinu", prenosi RTCG.

"Blagodareći Njegovoj Svetosti, carigradskome patrijarhu Vartolomeju, pravoslavlje doživljava preporod. Napokon će se rešiti neka pitanja koja su opterećivala pravoslavni svet. Jedno od najvažnijih je i crnogorsko crkveno pitanje", rekao je Mihailo za "Pobjedu".

Pravedno rešavanje, kako je dodao, crnogorskog crkvenog pitanja od suštinskog je značaja za crnogorsku državu.

"Bez Crnogorske crkve nema ni crnogorske države. Carigradski patrijarh je pre neki dan kazao da svaki pravoslavni narod ima pravo na autokefalnu crkvu, ali u saglasnosti sa državom– vrhovnom državnom adresom. Sada je na redu upravo crnogorska država. Na koncu, nema ni kanonskoga osnova, niti kanona koji bi dovodio u pitanje autokefalnost Crnogorske pravoslavne crkve, koja je ionako bila ukinuta silom oružja", poručio je Mihailo.

Patrijarh carigradski Vartolomej saopštio je pre nekoliko dana da je došlo vreme da "svi narodi na Balkanu koji su neko vreme proveli pod direktnom jurisdikcijom Vaseljenske patrijaršije, postanu samostalni".

"Zašto drugi da imaju pravo na autokefaliju, a 45-50 miliona Ukrajinaca ne? To bi bila nepravda", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Evropa gori: Srbija je sledeća

Početak juna doneo je prvi toplotni talas istočnom Mediteranu i vrela vazdušna masa zahvatila je Grčku, Tursku, Kipar. Od danas se ova vrela vazdušna masa kreće i prema našem području.

12:43

6.6.2024.

1 d

Podeli: