Pripreme Vojske Srbije za vežbu "Vek pobednika 1918-2018"

Pripadnici Kopnene vojske i Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije pripremaju se na poligonima "Pasuljanske livade" i na Pešteru za predstojeću vežbu "Vek pobednika 1918-2018".

Reč je o najvećoj vojnoj vežbi u poslednjih nekoliko godina, koju Vojska Srbije organizuje na 10 lokacija širom Srbije, u slavu i čast srpskih junaka koji su vojevali velike bitke i odlučili ishod Prvog svetskog rata pobedonosnim pohodom od Solunskog fronta do slobode za Srbiju.

Pripadnike vojske su obišli su ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović, koji su se uverili u stepen pripremljenosti pripadnika srpske armije za predstojeću vežbu.

Nakon obilaska, ministar Vulin je istakao da je na "Pasuljanskim livadama" i na poligonu na Pešteru danas vežbalo više od 3.600 vojnika sa velikim brojem tehnike i vazduhoplova.

"Na ovaj način potvrdili smo našu spremnost za konačno izvođenje vežbe i da možemo da pređemo na viši strategijski nivo", ocenio je ministar, a saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Na poligonu "Pasuljanske livade" pripadnici Treće brigade, u sadejstvu sa RViPVO realizovali su danas segment vežbe po temi "Borbena grupa u napadu".

Rukovodilac vežbe komandant Treće brigade pukovnik Slađan Stamenković istakao je da je prikaz bio prilika da se sagleda sadejstvo avijacije, tehničkih i oklopnih jedinica, kao i ostalih jedinica koje učestvuju u vežbi.

On je precizirao da su pripadnici Treće brigade, Mešovite artiljerijske brigade, 98. i 204. vazduhoplovne brigade prikazali obučenost u rukovanju najsavremenijim naoružanjem i ostalim sredstvima koja su u upotrebi u jedinicama Vojske Srbije.

Na Pešterskoj visoravni pripadnici Druge brigade i RViPVO prikazali su segmente uvežbavanja po temi "Borbena grupa na maršu sa prelaskom u napad".

Komandant Druge brigade brigadni general Željko Kuzmanović istakao je da su jedinice te brigade, uz podršku dela jedinica RViPVO i uz podršku artiljerijskih sredstava Druge brigade, kao i sredstava koja će uskoro biti uvedena u naoružanje Vojske Srbije, ostvarivale su dejstvo po zamišljenom neprijatelju u prostoru.

"Mogli su da se vide i dejstva lovačke avijacije, lovačko-bombarderske avijacije, artiljerijskih sredstava i tenkova M-84", dodao je general Kuzmanović.

Vežba "Vek pobednika 1918-2018" izvodiće se u realnim uslovima i Vojska Srbije će tokom dva dana, sa oko 8.000 pripadnika na više od 600 borbenih sistema i 24 vazduhoplova prikazati nivo svoje operativne osposobljenosti. 

Tokom vežbe će, kako je planirano, biće utrošeno 103 tone ubojnih sredstava.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво