Dimitrijević: Konačni rezultati izbora nacionalnih saveta u četvrtak 1Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević saopštio je danas privremene rezultate izbora za članove nacionalnih saveta manjinskih zajednica, a konačni rezultati biće objavljeni u četvrtak u 20 sati, 96 sati po zatvaranju biračkih mesta.

Lista „Za pobedu“ – Erdelj Osmani osvojila je najviše mandata, sedam, na izborima za članove Nacionalnog saveta aškalijsne nacionalne manjine, dok su po četiri mandata osvojile liste „Aškalije, ali zajedno“ – Iljaz Ramadan i „Budućnost Aškalija“, saopštio je Dimitrijević.

On je, na konferenciji za novinare, rekao da je na izborima za savet bugarske nacionalne manjine lista „To smo mi – Prirodni pokret“ Vladimira Zaharijeva osvojila 17 mandata, a lista „Da vratimo dostojanstvo narodu“ – Stefan Kostov dva mandata.

Na izborima za članove nacionalnog saveta bunjevačke manjine, prema privremenim rezultatima, lista Bunjevci zajedno osvojila je 13 mandata, a Udruženje građana „Bunjevačko kolo“ Sombor šest mandata.
Na izborima sa savet romske nacionalne manjine, prema privremenim rezultatima, 32 mandata pripalo je listi „Sveevropski romski pokret“, dok su po jedan mandat dobile liste „Romi odlučno za Srbiju“, „Respekt za Rome – Vladan Stanojević“ i Ujedinjena partija Roma.

Lista „Vlasi za Srbiju“ osvojila je 22 manadata na izborima za Nacionalni savet vlaške manjine, dok je jedan mandata pripao listi Udruuženje „Gergina“ Negotin.

Svih 15 mandata u savetu grčke nacionalne manjine pripalo je jedinoj listi koja je učestvovala na izborima „Grci zajedno“.

U Nacionalnom savetu egipatske nacionalne manjine šest mandata pripalo je listi „Esnaf“ Kjutima Demira, pet mandata listi „Ti biraš svoju budućnost“, dok su četiri mandata pripala listi „Egipani za mir, stabilnost i propseritet u Srbiji Agim Ajra“.

Lista „Gerhard“ Podunavske Švabe – zajedno osvojila je devet mandata na izborima za nacionalni savet nemačke manjine, dok su po tri mandata pripala „Nemačkoj listi“ i „Podunavske Nemice i Nemci, svi zajedno“.

Svih 15 mandata u nacionalnom savetu poljske manjine pripalo je listi „Svim srcem za Poljake“.
„Rumunska lista“ imaće 13 mandata u nacionalnom savetu rumunske nacionalne manjine, šest mandata dobila je lista „Čast i dostojanstvo! Za Rumune“, tri mandata za „Rumunsko bratstvo“, dok je jedan mandat pripao listi „Snaga Rumuna – Tihan Matasarević“.

Na izborima sa savet rusinske manjine, lista „Rusini zajedno“ osvojila je osam mandata, po tri mandata su dobile liste „Biti i ostati Rusin – Olena Papuga“, „Za Rusine – Željko Kovač“, po dva su dibila „Rusinska budućnost“ i Lista slobodnih kandidata, dok je jedan mandat dobila lista „Mladi imaju prednost“.

Lista Matica Slovačka u Srbiji osvojila je 14 mandata na izborima za savet slovačke nacionalne manjine, osam mandata pripalo je listi „Slovaci napred“, četiri za „Hej, Slovaci! – Mihail Balaž“, dok je tri mandata dobila Liga Slovaka Vojvodine.

Svih 15 mandata u savetu slovenačke nacionalne manjine dobila je lista Slovenci zajedno.
Na izborima za članove ukrajinskog nacionalnog saveta pet mandata osvojila je lista Grupa birača „Senjuk“ – Ivan Kuzma, četiri mandata lista „Tvoj narod, tvoj glas – zajedno za Ukrajince – Miroslav Hočak“, tri mandata za listu „Kolomejka“ – Nikola Ljahović, dva mandata pripala su listi „Slavko Baranovski – Dobra volja“ i jedan mandat za listu „Kalina“ – Petar Zakamarok.

Najviše mandata, devet, na izborima za savet češke nacionalne manjine osvojila je Zajednica Čeha u Srbiji, četiri mandata dobila je lista „Česi Vojvodine, Beograda i Šumadije, dok su dva mandata pripala listi „Češka budućnost“.

Konačni rezultati izbora za 18 nacionalnih saveta nacinalnih manjina biće objavljeni 96 sati po zatvaranju biračkih mesta, odnosno u četvrtak u 20 sati, rekao je predsednik RIK Vladimir Dimitrijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari