Capital.ba

Radnici ŽRS nezadovoljni umanjenjem primanja

05.11.2018. / 15:34

DOBOJ, Predstavnici osam sindikalnih organizacija i Boračke organizacije koji djeluju u okviru preduzeća “Željeznice Republike Srpske” /ŽRS/ nezadovoljni su obračunom septembarske plate i umanjenjem minulog rada.

Oni su ocijenili kao licimjernu odluku Uprave preduzeća da se minuli rad ne obračunava na jednostruki ratni staž, kao i na beneficirani radni staž radnika.

Iz Uprave ŽRS-a odgovaraju da se, prema zakonu, radni staž u dvostrukom trajanju i beneficirani staž ne uzimaju u obračun prilikom uvećanja plate po osnovu radnog staža.

Predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa Simo Cvjetković rekao je novinarima nakon današnjeg sastanka sindikata i Borčke organizacije pri ŽRS-u da je umanjenje minulog rada nezakonito.

“Poslodavac se odlučio da primijeni mišljenje ministarstva iz 2017. godine koje govori o dvostrukom trajanju kada je u pitanju poseban staž, to je onaj ratni staž, a u `Željeznicama` se isključivo radi o jednostrukom trajanju. Znači, mi nismo u poziciji da imamo dvostruko obračunavanje ratnog staža, nego jednostruko, tako da nam je taj radni staž umanjen, odnosno minuli rad na taj staž”, pojasnio je Cvjetković.

On kaže da su sindikati nezadovoljni jer im je uskraćen i beneficirani radni staž.

“Radnici koji rade u posebno otežanim uslovima rada, na osnovu zakona o PIO, imaju pravo na beneficirani radni staž i na osnovu člana 32 Zakona o PIO, gdje je jasno definisano da se na taj staž na koji se uplaćuju porezi i doprinosi uplaćuje i minuli rad. Međutim, poslodavac je odlučio da to pravo uskrati”, rekao je Cvjetković.

On kaže da su se po osnovu ovog problema obratili Vladi Srpske i nadležnim ministarstvima, te sindikatima i najavio da će preduzeti radikalnije korake ukoliko u predviđenom roku od 15 dana ne budu dobili pojašnjenje.

Predsjednik Boračke organizacije ŽRS Duško Anić rekao je da je stav ove organizacije da se u zakonske odredbe pod hitno vrate ukinuti minuli radni staž, umanjeni godišnji odmor, kao i sva prava boraca.

On kaže da su umanjenjem najviše pogođeni nekadašnji borci, kojih je u ovoj organizaciji 1.450.

Predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti Zlatko Marin kaže da su od Uprave tek jutros dobili zapisnik sa sjednice u oktobru i da sve ide u pravcu da se održi “status kvo”.

Da bi se trend napuštanja ovog preduzeća zaustavio, Marin ocjenjuje da treba da se plate vrate na iznos od unazad osam godina i da prosjek za srednju stručnu spremu iznosi oko 1.000 KM.

U zajedničkom saopštenju dostavljenom medijima, sindikati navode da smatraju odgovornim generalnog direktora ŽRS-a Dragana Savanovića, čiju smjenu traže od Nadzornog odbora.

Službenik za informisanje ŽRS-a Nada Savić Stevanović pojasnila je da je obračun plata i naknada za septembar izvršen u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak.

“Prilikom uvećanja plate po osnovu minulog staža, poseban staž, kao i beneficirani radni staž nisu uzeti u obzir prilikom uvećanja plate po navedenom osnovu, a u skladu sa članom 124 stav 1 Zakona o radu, što je dovelo do umanjenja plata pojedinim radnicima. Ovakav stav dobili smo i od Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske”, rekla je Stevanovićeva.

Ona navodi da je u obrazloženju navedeno da se poseban staž u dvostrukom trajanju, kao i beneficirani, ne uzimaju u obzir prilikom uvećanja plate po osnovu radnog staža.

U okviru ŽRS-a djeluju Sindikat željezničara, Samostalni sindikat mašinovođa, Samostalni sindikat saobraćajno-transportne djelatnosti, Samostalni sindikat održavanja šinskih vozila, Sindikat radnika infrastrukture Doboj, Sindikat radnika infrastrukture Banjaluka, Sindikat mašinovođa Banjaluka, te Nezavisni sindikat željezničara Republike Srpske. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!