Vesti

0

Milivojević: Ugljaninova izjava o fašističkoj Srbiji politički egzibicionizam

Autor: MIM

Izvor: Beta

Milivojević: Ugljaninova izjava o fašističkoj Srbiji politički egzibicionizam

Izvor: Foto: print screen

Navodeći da je Ugljanin tom izjavom mislio na Srbiju kao na državu koja je antibošnjačka, Milivojević je agenciji Beta rekao i da je nosilac liste "Samoopređeljenje" jedan u nizu političara u Srbiji koji je tokom prethodnih godina obrnuo "pun krug" u svom delovanju.

"Imao je Ugljanin ratnohuškačke izjave ali povremeno i one koje su vodile ka toleranciji. On je početkom devedesetih proveo tri godine, faktički u egzilu, u Turskoj ali je potom bio deo vlasti i vrlo lojalan partner najpre Demokratskoj stranci u vladi Mirka Cvetkovića a potom i Aleksandru Vučiću u prvoj vladi Srpske napredne stranke od 2012. do 2014. godine", rekao je Milivojević. 

Milivojević je naveo da se Ugljanin sada setio da traži da Bošnjaci postanu konstitutivan narod u Srbiji i u Crnoj Gori iako je ranije "otvoreno bio na poziciji otcepljenja BiH od te iste Srbije, odnosno tadašnje zajedničke države".

"Ugljanin je taj koji je pozdravljao stvaranje granice na Drini između dela Bošnjaka sa one i ove strane granice, takođe je bio jedan od političara koji je bio protiv otcepljenja Crne Gore 2006. godine jer je bio svestan da će granica između nezavisne Srbije i nezavisne Crne Gore ići sredinom onoga što oni smatraju teritorijalnim, istorijskim Sandžakom", kazao je Milivojević.

Po njegovim rečima, Ugljanin nije jedini političar u Srbiji koji je imao takve vrste "punih krugova" u političkom delovanju. 

"Muamer Zukorlić je danas neformalni partner Aleksandra Vučića koji govori kao jugoslovenski komunista iz 80-ih godina maltene o bratstvu i jedinstvu a ranije je znao da izrekne fatvu ili kletvu zbog jednog običnog, manje ili više simpatičnog, uratka u jednoj karikaturi u beogradskim novinama. I sam predsednik Republike počeo je karijeru sa izjavama tipa '100 za jednoga' a danas bi se radije svađao sa Srbima koji ne priznaju potencijalno priznanje Kosova, tako da je i on obrnuo pun krug", kazao je Milivojević.

Nosilac liste "Samoopređeljenje" Sulejman Ugljanin proglasio je sinoć pobedu na izborima za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) i poručio da je ono "ostalo i da će i dalje biti bošnjačko".

"Zadovoljan sam što ćemo sada sa više političkih opcija deliti odgovornost i što ćemo zajedno pobediti tu neman, fašističku tvorevinu srpsku državu Srbiju, koja želi da legalizuje genocid i zločine kao sredstvo osvajanja teritorija i rešavanja političkih pitanja", kazao je Ugljanin.

 

Bez liste Vakat je nema većine u Bošnjačkom nacionalnom veću

Analitičar Cvijetin Milivojević ocenio je danas da je pobeda liste Sulejmana Ugljanina na izborima za Bošnjačko nacionalno veće (BNV) "manje-više očekivana" ali i da se s obzirom na dešavanja uoči izbora za BNV, i lista "Vakat je" iza koje stoji stranka Rasima Ljajića, "može smatrati jednom vrstom pobednika". 

Milivojević je agenciji Beta kazao da je jučerašnje glasanje za novi saziv BNV-a, za razliku od većine izbora za druge savete nacionalnih manjina, predstavljalo vrstu političke provere kredibiliteta trojice najjačih političara u Raškoj oblasti, odnosno Sandžaku i njihovih političkih stranaka.

"Manje-više je bilo očekivano da će lista Sulejmana Ugljanina pojedinačno imati najviše većnika ali s obzirom na činjenicu šta se dešavalo uoči izbora, lista 'Vakat je' iza koje stoji stranka Rasima Ljajića, može se na neki način smatrati jednom vrstom pobednika poput Ivice Dačića 2012. godine, u smislu da mogu s jednima i sa drugima i da bez njih nema formiranja većine u budućem Bošnjačkom nacionalnom veću", kazao je Milivojević.

On je ocenio da rezultatima izbora može biti zadovoljan i nosilac liste ""Matica bošnjačka" Muamer Zukorlić jer će kako je rekao, imati samo dva odbornika manje u BNV od liste Sulejmana Ugljanina.

"Svako je na neki način dobio neku vrstu satisfakcije da ima podršku u bošnjačkom biračkom telu jer to je njima bitno. Verovatno je vrsta kontra kampanje koja je vođena protiv Rasima Ljajića delimično oborila izborni rezultat njegove liste 'Vakat je' ali s obzirom na situaciju kakva je bila, mislim da oni ne mogu biti nezadovoljni", rekao je Milivojević. 

On je dodao da "nije nemoguća" ni opcija da lista "Vakat je" zajedno sa listom Sulejmana Ugljanina preuzme vođenje BNV u naredne četiri godine.

Izbori za Nacionalni savet bošnjačke nacionalne zajednice juče su održani, a prema preliminarnim rezultatima lista "Samoopređeljenje" imaće 15 većnika, "Matica bošnjačka" 13, a "Vakat je" sedam predstavnika u budućem sazivu BNV.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR