Vesti

0

Savet za prava deteta o novim zakonima i borbi sa najgorim oblicima dečijeg rada

Autor: MIM

Izvor: Beta

Savet za prava deteta o novim zakonima i borbi sa najgorim oblicima dečijeg rada

Izvor: Foto: Beta / Kabinet potpredsednice Vlade

Ministarka zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović izjavila je uoči početka sednice da su nacrti zakona o pravima deteta i o zaštitniku za prava deteta urađeni po međunarodnim standardima, ali i da su poštovane specifičnosti u Srbiji.

Ona je objasnila da su nacrti zakona objavljeni na sajtu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i pozvala sve zainteresovane da upute što više sugestija i predloga.

"Mi ćemo danas razmatrati šta je uloga zaštitnika za prava deteta i šta zakon može da ponudi za standardizaciju uslova života za svako dete", rekla je Đukić Dejanović.

Donošenje zakona o dečijem ombudsmanu najavljeno je još 2008. godine.

Đukić Dejanović je kazala da je indeks prekinut detinjstva u Srbiji prilično visok i da je razlog tome sve veći broj ugovorenih brakova, kao i teški oblici dečijeg rada.

"Ako dete duže od dva sata radi teške fizičke poslove onda je ono izloženo najgorim oblicima dečijeg rada. Nekada dete zbog toga ne ide u školu, na primer usled pristiglih poljoprivrednih radova i roditelji su ponosni, a ni dete to ne doživljava na način da to nije u skladu sa međunarodnim standardima", rekla je ona.

Ministarka je dodala, da je Srbija prema Nalazu o najgorim oblicima dečjeg rada u svetu za 2017. godinu, svrstna u grupu zemalja koje su ostvarile "značajan napredak".

Ministarka i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović rekla je da sa pravima deteta nema kompromisa.

"Nema kompromisa kada govorio o pravima dece, razvijenost jedne države se meri privredom i ekonomijom, ali se i te kako meri pravima dece", kazala je Mihajlović.

Na sednici Saveta za prava deteta dogovoreno je da će pojedine zgrade i mostovi biti u plavoj boji na Svetski dan deteta, 20. novembra, kojem je ove godine posvećen slogan "Plavo za svako dete".

Tog dana u plavoj boji biće osvetljena Palata Albanija, Dom Narodne skupštine Srbije, fontana na Slavi, most na Adi, kao i most na koridoru 10.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR