Vesti

3

Ljajić: Rezultat izbora realni i očekivani

Autor: MIM

Izvor: Beta

Ljajić: Rezultat izbora realni i očekivani

Izvor: Foto: Beta / Miloš Miškov

"I dalje smatramo da je to po sastavu ubedljivo najbolja i najkvalitetnija lista, koja je i tokom kampanje jedina govorila o onome što su nadležnosti nacionalnog saveta, dok su druge liste slale poruke o velikim nacionalnim, verskim i političkim temama, pa čak i o asfaltiranju ulica", istakao je Ljajić.

Izbori za Nacionalni savet bošnjačke nacionalne zajednice juče su održani, a prema preliminarnim rezultatima lista "Samoopređeljenje" imaće 15 većnika, "Matica bošnjačka" 13, a "Vakat je" sedam predstavnika u budućem sazivu nacionalnog saveta Bošnjaka.

Ljajić je kazao da postoje dva razloga za takav rezultat izbora.

"Prvi je svakako činjenica da nismo uspeli da podršku koju ima SDPS kao najjača stranka u Sandžaku, a posebno u Novom Pazaru, prenesemo i na listu 'Vakat je', koju smo podržali. Uostalom, otvorenu podršku smo dali tek dve nedelje pre izbora i pri tome učestvovali samo na jednoj izbornoj konvenciju te liste u Novom Pazaru", kazao je Ljajić.

Drugi razlog, naveo je Ljajić, je taj što su se ovi izbori "pretvorili u izbor ko je veći, a ko manji Bošnjak, odnosno ko je za jednu, a ko za drugu islamsku zajednicu".

"Kad takve dileme postavite pred birače, onda je uzaludno da ljudima šaljete poruke o kulturi, informisanju i obrazovanju, što su poslovi kojim bi trebalo da se bavi nacionalni savet, jer na takvom nacionalno-verskom terenu isključivo odlučuju emocije. I zapravo najveće iznenađenje predstavlja to što je Sulejman Ugljanin pobedio Muarema Zukorlića i to na njegovom terenu", istakao je on.

Ocenio je da je "imajući sve to u vidu, lista 'Vakat je' ostvarila dobar rezultat i odlućivaće o budućem sastavu Nacionalnog saveta, što je i bio njen prevashodni cilj kada je formirana".

Ljajić je dodao da je "dobra stvar što je izborni dan protekao u mirnoj atmosferi".

On je čestitao izbornim pobednicima izrazivši očekivanje da će se budući saziv Nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne zajednice baviti pitanjima koja su predviđena zakonom, a to će biti moguće ukoliko se obavi depolitizacija saveta, koji treba da bude nosilac očuvanja kulturnog identiteta nacionalnih zajednica.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Mile

Ma daj molim te, lista je bila tvoja od samog pocetka. Ono sto me cudi jeste zasto su jos uvek u Vladi kada ti je koalicioni partner Ugljanin, da li to znaci da si ti sada za separaciju?

Otvorena i zatvore podrška...

"Uostalom, otvorenu podršku smo dali tek dve nedelje pre izbora i pri tome učestvovali samo na jednoj izbornoj konvenciju te liste u Novom Pazaru", kazao je Ljajić...." ... - To "otvorenu podršku" - da li to znači da imate i neku ZATVORENU, TAJNU podršku u džepu (ili iza leđa dok mašete "otvorenom podrškom", po vama - malo kasno, trebalo je od početka (možda već i u januaru ove 2018. godine)?

Pazarac

Šta je bilo što si tužan brinw te situacija bruka da falsifikuješ dr pu obrukao si se mlogo i te bambone što prodaješ još veća bruka