Kako je nastao Naissus Jazz fest VIDEO

Poslednje veče 13. Internacionalnih susreta džez muzičara Naissus Jazz fest otvorila je Vesna Petković feat Who man dog uz kombinaciju modernog džeza, etno i africke melodije. Ona je posle 22 godine ponovo nastupila u rodnom gradu i u emotivnom govoru publici posebno se zahvalila porodici i prijateljima koji su došli da je čuju.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.11.2018.

11:12

Kako je nastao Naissus Jazz fest VIDEO
Thinkstock / Ilustracija

Posle Vesne Petković i Who Man Doga, nastupile su mlade beogradske džez snage - Schime trio + one. Poznati svetski pijanista Klaus Raible na početku nastupa zahvalio se organizatorima i rekao da je oduševljen atmosferom u Nišu.

"Iskreno sam jako, jako srećan što sam ovde. Dolazio sam u Srbiju mnogo godina unazad. Prvi put kasnih osamdesetih i moram da kažem da sam ovde uvek bio srećan, uvek sam uživao u ovoj zemlji i smatrao da su Srbi duševni ljudi", istakao je on.

Legenda džeza i najpoznatiji perkusionista svoje generacije Alvin Kvin dobitnik je ovogodišnje nagrade „Bata Anastasijević“ za doprinos i razvoj džez kulture. A nagrada niškoj publici bio je nezaboravni nastup legendarnog bubnjara, koji je nastupio u Claus Rable Triu. Povelju džeza za doprinos i razvoj džez kulture nadahnutim nastupom u Nišu dobili su pijanista Claus Raible i bubnjar Dušan Ivanišević, a Povelju džeza za svesrdno angažovanje i doprinos džez kulturi i kulturnom nasleđu na 13. Internacionalnim susterima džez muzičara Naissus Jazz dobio je producent Petar Avramović.

Naissus jazz fest održan je 12 puta, a poslednji 1993. godine. Internacionalni susret džez muzičara je 1981. godine inicirao Bratislav Bata Anastasijević sa grupom džez entuzijasta, a nakon njegove smrti, festival je ugašen.

Ove godine, njegova deca, i divni ljudi koji su pritekli u pomoć, vratili su ovaj festival među Nišlije. Nakon četvrt veka pauze, ovo je bio prvi u ovom veku, ali ipak 13. jer porodica želi da nastavi tamo gde je doajen niškog džeza stao.

Priču o Bratislavu Bati Anastasijeviću i Naissus jazz festu pogledajte u prilogu Prve televizije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: