Najnovije vesti
Vesti Beograd
ZLATO ZA SRPSKOG STUDENTA Miloš Grubor osvojio najsjajnije odličje na Olimpijadi iz mikroelektrotehnike

ZLATO ZA SRPSKOG STUDENTA Miloš Grubor osvojio najsjajnije odličje na Olimpijadi iz mikroelektrotehnike

Miloš Grubor, student četvrte godine osnovnih studija Elektrotehničkog fakulteta, osvojio je zlatnu medalju na 13. međunarodnoj olimpijadi iz mikroelektrotehnike koja je održana u Jermeniji.

miloš grubor Foto: ETF / Facebook
miloš grubor

Pre nego što je predstavnike 22 zemlje ostavio za sobom, Miloš je morao da reši problemske zadatke kao što je projektovanje i testiranje digitalnih, analognih i miksed-signal integrisanih kola, poluprovodničke komponente i matematički i algoritamski problem koji se javlja u softverima za dizajn hardvera.

Foto: ETF / Facebook

Takmičenje se održalo u dve faze. Prva faza je predstavljala nacionalna takmičenje gde se biraju predstavnici svake zemlje učesnice na finalnom međunarodnom takmičenju. Takmičenje je ove godine okupilo takmičare iz 22 zemlje: Argentina, Jermenija, Brazil, Belorusija, Ekvador, Kolumbija, Egipat, Kostarika, Gruzija, Nemačka, Iran, Jordan, Filipini, Rusija, Saudijska Arabija, Srbija, Tajland, Ujedinjeni Arapski Emirati, Ukrajina, Urugvaj, SAD i Vijetnam. Najbolji sa nacionalnih takmičenja, njih 38, učestvovali su na finalnom takmičenju u Jerevanu.

Miloševo prvo mesto je prva zlatna medalja za Srbiju na ovom takmičenju, a treća ukupno.

Bronzanu medalju prošle godine osvojila je Katarina Radinović-Kapralović, tada, takođe student 4. godine na modulu elektrotehnika.