05. novembar  2018. 00.04  →  14.44 | Izvor: Tanjug, Večerenje novosti

Dačić: Zapad traži da ne iritiramo Albance

BEOGRAD -

Zapad traži od Srbije da obustavi diplomatsku akciju kojom uspešno uspeva da utiče na države koje su priznale tzv. Kosovo da taj stav preispitaju i ponište, jer se time navodno "narušava dijalog sa Prištinom".

"Albanska strana se žalila zapadnjacima na mene, a Zapad traži da prestanemo sa tim jer to iritira Albance, i, kao , šteti dijalogu , dok su njihova lobiranja za nova priznavanja i članstva u međunarodnim organizacijama u redu", kaže Dačić za "Novosti".

Govoreći o odluci Grenade, koja je povukla priznanje, on kaže da je to još jedan veliki rezultat, ne samo u osporavanju kosovske nezavisnosti, već u shvatanju tog problema da se on može rešiti samo dijalogom, a ne, kako to Kosovo smatra, da je stvar već rešena.

"I priliko glasanja za njihovo članstvo u Interpolu videće se da ta stvar nije rešena i da je lažna lista Prištine o broju država koje su priznale Kosovo. Pošto, navodno, imaju toliki broj država, onda se može očekivati da će biti primljeni u Interpol, a ja mogu da garantujem da se to neće desiti", kaže Dačić.

Povodom komentara iz Prištine da povlačenje priznanja Kosova od Grenade i Komonvelta Dominika nisu tačne informacije, Dačić odgovara:

"Ako Kosovo stvarno misli da lažem, neka pogleda ko će glasati za njih."

Uprkos pritiscima sa Zapada, namera Beograda ostaje da broj priznavanja tzv. Kosova padne ispod sto do kraja godine, i posle poteza Grenade, taj cilj nije nedostižan, piše list.

Posle devet poništenih odluka za godinu dana Kosovo trenutno priznaju 102 zemlje.

Bliski i prijateljski odnosi Srbije i Češke 

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i novi ambasadora Češke u Srbiji Tomaš Kuhta, konstatovali su danas da bliski i prijateljski odnosi između naših dveju zemalja imaju dugu istorijsku tradiciju.

U srdačnom razgovoru istaknuta je spremnost za njihovo dalje produbljivanje i jačanje u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Razmenjena su i mišljenja o bilateralnim odnosima, evropskim integracijama Srbije, pitanju Kosova i Metohije i multilateralnoj saradnji.

Izraženo je zadovoljstvo što dve zemlje ostvaruju intenzivan i kontinuiran politički dijalog, kao i očekivanje da će predstojeće bilateralne posete na visokom i najvišem nivou pružiti dodatni podsticaj daljem unapređenju sveobuhvatne saradnje između Srbije i Češke.

Ministar Dačić zahvalio je na kontinuiranoj podršci Češke procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, kako kroz zalaganje u okviru EU, tako i u okviru Višegradske grupe.

Tokom razgovora je konstatovano da postoje brojne mogućnosti za dalje intenziviranje svih vidova saradnje od obostranog interesa, posebno u oblasti privrede.

S tim u vezi, ambasador Kuhta je naglasio da su češki privrednici prepoznali potencijale za saradnju u oblasti ekonomije i ukazao na interes čeških investitora da nastave da ulažu u Srbiji, navedeno je u saopštenju.

Srodne vesti

Broj komentara: 7

bilja  05. 11. 2018. | 08:37
Stvarno,nego da oni iritiraju nas,a mi cutimo i trpimo svasta!
Tanja  05. 11. 2018. | 09:22
Oni traze a oni nas miniraju svski dan
dusan  05. 11. 2018. | 09:56
Albance iritira i boli samo istina.
Krckey  05. 11. 2018. | 10:26
Dacic je potpuno upravu...sve ima dve strane...ako pojedini mogu da yagovaraju priynanje..yasto onda Srbija diplomatski i na miran nacin "ne sme" da podstice na povlacenje istog..? Malo je to ne fer, zar ne?
tale  05. 11. 2018. | 11:35
dosta su oni nas iritirali svi zajedno
grg  05. 11. 2018. | 12:35
Srbija neće odustati dok se ne nadje kompromisno rešenje...nezavisnost je neprihvatljiva!!!
Kosta  05. 11. 2018. | 17:18
Sad cemo jos vise da ih iritiramo.