BOSNU TRESE ZLATNA GROZNICA: Australijanci pronašli neverovatne količine zlata i srebra u blizini Sarajeva, ne znaju šta bi prvo da vade! (VIDEO)
Foto: printscreen

leže na bogatstvu

BOSNU TRESE ZLATNA GROZNICA: Australijanci pronašli neverovatne količine zlata i srebra u blizini Sarajeva, ne znaju šta bi prvo da vade! (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

Zlatna groznica nastavlja tresti Vareš u Bosni i Hercegovini. Prema pisanju stranih medija, u ovoj opštini nedaleko od Sarajeva nalaze se rekordne količine plemenitog metala.

Britanska kompanija "Adrijatik metals" tvrdi da je pronašla do sada najveće dokaze o velikim količinama plemenitih metala skrivenim ispod površine zemlje, prenose mediji. Australijski list Vest Ostrelijen, piše da se prema poslednjim informacijama na preseku dugačkom 24 metra urađenom na dubini od 226 metara metara nalazi 8,6 grama zlata po toni zemlje i 332 grama srebra po toni.

Navodi se da je na drugom preseku dugačkom 42 metra, na dubini od 222 metra, pronađeno 5,7 grama zlata po toni zemlje, 245 grama srebra po toni zemlje, a u tlu su pronađeni cink (14,1 odsto), olovo (8,4 odsto), bakar (1,4 odsto) i barit (34 odsto) koji je osnovni sastojak u rudarenju barita, a koristi se i za proizvodnju boje i papira.

Ovi pronalasci dolaze sa lokaliteta poznatog kao Rupice, a kako piše australijski dnevnik, reč je o do sada najboljim rezultatima ispitivanja lokaliteta kada su u pitanju plemeniti metali i druge vredne rude.

Navodi se da stručnjaci smatraju da su procenti i količine "dramatične", u da je sada pitanje koji element da bude prioritet jer je "ponuda" izuzetna i da je reč o izuzetnoj gustoći plemenitih metala.

U avgustu ove godine kompanija je saopštila da je dobila jednoglasno odobrenje lokalnog Veća za proširenje koncesije u Rupicama severozapadno i jugozapadno, čime je otvorena dodatna teritorija za istraživanje i razvoj.

Vrednost deonica ove kompanije se više nego utrostručila od izlaska na austrijsku berzu pre šest meseci, a ukupna tržišna vrednost kompanije danas je 82 miliona dolara. Načelnik opšine Vareš Zdravko Marošević još je letos izjavio da meštanima te opštine pronalazak ruda, među kojima je i zlato, ništa novo.

Dodao je da su i ranija istraživanja pokazala iste rezultate kao ona koja je radila australijska kompanije, a to je da, uz cink, barut i olovo, u tim rudnicima ima i plemenitih metala.

" Nadamo se da će Vareš postati jak rudarski centra. Možemo samo da zamislimo šta će to da znači za Vareš " smatra Marošević. Ako istraživanja urode plodom, Vareš bi mogao da obezbedi hiljade radnih mesta.

Kurir.rs/Večernji.hr

Foto printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track