Na Marakani sudi “čudna cvećka”! Klop će se obradovati što ga vidi...

Vreme čitanja: 3min | ned. 04.11.18. | 18:06

Jedan od zanimljivijih sudija određen da deli pravdu na meču Crvene zvezde i Liverpula

Pravdu na Marakani u utorak će deliti španski sudija Antonio Mateu Laos, objavila je danas UEFA. 

Reč je o jednom od najboljih španskih sudija, ali vema specifičnom karakteru. Na Pirinejima ga mnogi ne vole jer kažu da ima čudan stil suđenja. Svi ostali španski arbitri na jednu, Mateu Laos na drugu stranu. Kažu da voli često da bude u centru pažnje, a Špance posebno nervira što primenjuje takozvani “engleski stil” suđenja koji je u potpunoj suprotnosti sa španskim. To znači da se ne secka igru i da često dopušta da se igra grublje i dinamičnije. Što u Španiji nije popularno…

Izabrane vesti

Prošle sezone je digao prašinu posle revanš meča četvrtfinala Lige šampiona između Mančester Sitija i Liverpula. Građani su u tom duelu jurili prednost Redsa od tri razlike iz prvog meča. I uspeli su vrlo rano da povedu sa 1:0. Nabili su Liverpul na njegovu polovinu, zatresli mrežu i za 2:0, ali je Mateu Laos iz neobjašnjivih razloga poništio gol i sasekao krila Gvardiolinom timu. Katalonac je jako teško podneo takvu odluku i isključen je na poluvremenu zbog serije prigovora i ne baš biranih reči koje je uputio zemljaku.
“Samo sam mu rekao da je bio gol. Nisam ga vređao, bio sam ljubazan i bio sam u pravu. Ali Mateu Lahos je specijalan čovek. Voli da bude drugačiji, voli da bude poseban. Isto nam je uradio i u Monaku prošle sezone na 1:1 kada nije video očigledan penal nad Aguerom. Ali to je on. Kada svi ostali vide jedno, on vidi nešto drugo”, rekao je Gvardiola.

Prošlog leta je bio predstavnik Španije na Mundijalu u Rusiji, ali je sudio samo na dve utakmice grupne faze. Smatraju ga najvećom španskom sudijskom zvezdom, ali ne i najboljim arbitrom. Zbog toga što dolazi iz Valensije, sudio je samo jedan ligaški El Klasiko u karijeri jer nije preporučljivo da arbitri iz te regije sude međusobne okršaje Barse i Reala u ligi. Sudio im je i po jedan suel u Superkupu Španije i Kupu kralja.

Pamte ga i po revanš meču baražu za Mundijal između Italije i Švedske u kojem su Azuri doživeli brodolom i imali su mnogo toga da zamere španskom arbitru. Nedosuđene penale, faulove, čudan kriterijum… Trudio se da bude u centru pažnje i iritirao Italijane zbog čega su ga prozvali ”španskim Majkom Dinom”.

Skreće pažnju i ponašanjem pre utakmice. Na stadion nekad dolazi obučen kao rok zvezda, maše navijačima, fotografiše se sa njima, a pred utakmicu insistira na prijateljskim razgovorima sa igračima. Nijedan španski sudija nije tako brbljiv u odnosima sa igračima kao Mateu Laos. On i ne krije da iz novina čita sve detalje o igračima, da prati njihov privatni život i da im čestita rođendane, rođenje dece i slične bitne datume…
“Želim da znam sve o igračima pre nego što meč počne. Kako ulaze u utakmicu, kakvi su pod pritiskom, ko simulira, ko dobija kartone… Provodima sate čitajući, gledajući video snimke i beležeći sve moguće detalje”, kaže Mateu Lahos.

Inače, srpskim klubovima nikad nije sudio. Ali jeste jednu utakmicu za koju nas u Srbiji vežu baš lepa sećanja. Delio je pravdu Srbiji na Mundijalu na Novom Zelandu u osmini finala protiv Mađarske kada su naši klinci slavili 2:1 posle produžetaka i kasnije nastavili put do svetske titule.

(FOTO: Reuters)


tagovi

Antonio Mateu Laoz

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara